Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije obeležava 15 godina svoga postojanja i rada. Tim povodom u hotelu “Lav” u Vukovaru organizovana je tribina na kojoj se raspravljalo o Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom, s posebnim osvrtom na ulogu područne (regionalne) i lokalne samouprave i na temu “Živeti s multiplom sklerozom”.

Ovom prilikom predstavljeno je i pokretanje kampanje “Vozilo koje život znači” s ciljem prikupljanja finansijskih sredstava za kupovinu specijalizovanog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, kako bi se omogućila lakša mobilnost članova društva.

– Kroz 15 godina svog postojanja Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije provelo je brojne projekte. Sada se suočavaju s velikim problemom da ne može imati aktivne članove jer se radi o osobama obolelim od multiple skleroze koje su teško mobilne. Jedino uz vozilo potpuno prilagođeno osobama s invaliditetom takvim osobama bi se pružila prilika da izađu i uključe se u rad društva i uopšte u društveni život. Pozivamo sve ljude dobre volje da doniraju Udruženju na njihov žiro račun sa naznakom “ZA VOZILO” . Prema procenama za nabavku jednog ovakvog vozila sa punom opremom potrebno je prikupiti između 250 i 300 hiljada kuna – rekla je potpredsednica Saveza društava osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić.

Specijalista neurologije Tea Mirošević – Zubonja, koja usko sarađuje s ovim Udruženjem istakla je poražavajuću činjenicu da više od 50 odsto obolelih od multiple skleroze u prvih 10 godina postaju radno neaktivni, najvećim delom zbog otežane mobilnosti.

– Ovo vozilo nije potrebno, nego je nužno. Osobama obolelim od multiple skleroze dužni smo osigurati punopravno članstvo u našoj zajednici – rekla je Mirošević – Zubonja.

– Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije ima 76 članova – kaže predsednik društva Zoran Oljača, a procenjuje se da ima oko 180 obolelih na području naše županije.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom vukovarsko-sremskog župana Bože Galića, koji je ovom prilikom obećao finansijsku pomoć.