U okviru programa “SKC sredom” sinoć je u Srpskom kulturnom centru Vukovar održano predavanje na temu “Sretenjski ustav – donošenje, značaj, posledice”, a povodom nedavno obeleženog Dana državnosti Republike Srbije. Sretenjski ustav , kao prvi ustav Kneževine Srbije donet je 1835 godine, 15.februara, a njegov tvorac je Dimitrije Davidović, tadašnji sekretar kneza Miloša i urednik “Novina srbskih”.

Sinoćnje predavanje održao je Uroš Stanković, asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu koji je istakao da Sretenjski ustav i danas izaziva veliko zanimanje javnosti .

“Prvo zato što je on prvi Ustav u ustavnosti Srbije, a drugo, plod je jedne dugotrajne borbe za ograničenje vlasti kneza Miloša i treće, verovatno malo i u relativno tragičnoj sudbini njegovog autora ima nešto što ljude privlači i neprekidno se na njega vraćaju, dovoljno je da vidite koliki je broj bibliografskih jedinica posvećen naslovu Sretenjski ustav i pogotovo što je reč od ljudima iz raznih struka ne samo pravne i istorijske, nego se i lingvisti u poslednje vreme njime bave”, rekao je Stanković. Iako je bio jedan od najdemokratskijih ustava tog vremena i u tadašnjoj Evropi, Sretenjski ustav trajao je manje od dva meseca.

“Propao je upravo zato što je za sredinu u kojoj je nastao sadržao i suviše napredne odredbe pogotovo što tako napredne odredbe velike sile ne bi dozvolile da se one ne bi prenele u njihove zemlje. Moramo imati u vidu da su u to vreme i Rusija i Austrija i Turska, tri najkonzervativnije zemlje Evrope gde je sam pomen građanskih prava i ljudskih sloboda izazivao jezu”, pojašanja Stanković.

Uroš Stanković je, inače, iz Vukovara iz kojeg je u Novi Sad otišao 1998. godine kao 13-godišnjak.

“Nisam ni sanjao da ću se u njega jednog dana vratiti u ulozi predavača, a posebno mi je drago što mi je ovo prvo predavanje popularnog tipa, dakle nije izlaganje na naučnom skupu, nije predavanje studentima, i osećaj je krajnje neobičan, ali istovremeno sam vrlo, vrlo srećan”, kaže Stanković.