U Negoslavcima je kroz program “Zaželi” zaposleno 15 žena koje brinu o najmanje 60 korisnika, starih i nemoćnih osoba. Projekat vredan oko 2,5 miliona kuna danas su u opštinskoj većnici  predstavili voditeljka projekta Mirela Pole iz Razvojne agencije TINTL i Siniša Tripunović iz negoslavačkog Projekt centra.

“Nema sumnje da se radi o jednom od najvažnijih projekata koje je opština Negoslavci proteklih godina realizovala. Poznata je činjenica da svi imamo problem sa nezaposlenošću i odlaskom ljudi sa ovih prostora tako da nam svako radno mesto puno znači”, kaže Dušan Jeckov, načelnik opštine Negoslavci čiji je projekat u okviru programa “Zaželi” prošao u prvom krugu, a ugovor je potpisan 1.decembra prošle godine.

Posao u trajanju od dve godine puno će značiti 54-godišnjoj Borki Suvajdžić koja čeka uslov za penziju.

“Imam 33 godine radnog staža i po stažu bih mogla u penziju, ali nemam dovoljno godina života, kad navršim 56 godina i 6 meseci, steći ću uslov za prevremenu starosnu penziju”, kaže Borka koja je bez posla poslednje dve godine, nakon što je dobila otkaz u negoslavačkoj zadruzi.

Za Violetu Kovačević ovaj posao je prvo radno iskustvo.

“Imam 45 godina, zaposlena sam u ovom programu i to mi je prvi posao. Ranije sam se bavila stočarstvom, držala sam krave, ali to više nije bilo isplativo. Prijavila sam se na projekat, dobila posao i jako sam zadovoljna. Moja očekivanja su velika jer ćemo nakon dve godine imati osposobljavanje za neke druge vrste posla i ja se nadam da ću to položiti i pronaći odgovarajući posao”, kaže Violeta koja od 1.februara obilazi četiri negoslavačka staračka domaćinstva.

“Treba im doneti hleb, drva, otići po lekove, platiti račune, porazgovarati…Nisu toliko zahtevni što se tiče posla, ali im je važan razgovor i kontakt sa vanjskim svetom. Zasad sam sa svima ostvarila dobru komunikaciju, jako mi je lepo s njima, a i oni kažu da su zadovoljni”, govori Violeta.

Na području koje pokriva područna služba HZZ-a Vukovar, prema poslednjim podacima je 1890 nezaposlenih žena što je 55 odsto u ukupnom broju nezaposlenih. Od tog broja , 627 žena je starije od 50 godina što je nešto više od 33 odsto, a 96 odsto su žene sa najviše srednjom stručnom spremom koje su i bile ciljana grupa u ovom projektu, podsetila je predstojnica vukovarskog HZZ-a Jasna Kolar. Dodala je da je u Negoslavcima prema poslednjim podacima 78 nezaposlenih osoba, od kojih je 47 žena.