Na inicijativu predsednika Zajedničkog veća opština Srđana Jeremića, u maloj županijskoj većnici u Vukovaru održan je sastanak proširene delegacije ove institucije srpske zajednice sa ministarkom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac. Jeremić je podsetio da je prvi, inicijalni sastanak s ministarkom održan pre četiri meseca u Zagrebu.

“Razgovarali smo i tada o modalitetima buduće saradnje i ministarka je obećala da će posetiti Zajedničko veće opština, kako bi se ovde u Vukovaru, na licu mesta, sastala sa svim načelnicima opština koje pokriva ZVO i kako bi ih upoznala sa svim projektima, merama i aktivnostima koje njeno ministarstvo planira da provede u narednom periodu, a kako bi same opštine pravovremeno pripremile projekte s kojima će aplicirati prema ovom ministarstvu i povući određena sredstva koja su važna za razvoj naših jedinica lokalne samouprave. Projekat Slavonija je jedan od osnovnih projekata ovog ministarstva, naše opštine spadaju u red slabije razvijenih opština u Republici Hrvatskoj i sigurno da nam pomoć ovog ministarstva mnogo znači. Naše opštine imaju kvalitetne projekte i programe, potrebno je samo da ih operacionalizuju odnosno sprovedu u praksu”, rekao je Jeremić.

Ministarka Žalac je podsetila da je Hrvatskoj za razvojne projekte iz evropskih strukturnih i investicijskih fondova na raspolaganju 10,7 milijardi evra. Podsetila je i na prekogranične programe odnosno na evropsku teritorijalnu saradnju.

“Tu sigurno vidim jedan veliki prostor za predstojeće konkurse koji su deset puta veći nego što bili u ranijim razdobljima i tu takođe veliki projekti koji su značajni za ovo područje mogu naći svoje finansiranje. Sredstava je zaista napretek, na korisnicima je samo da dobro pripreme svoje projekte i apliciraju”, kazala je ministarka.

Opština Borovo ima pripremljenih nekoliko infrastrukturnih projekata, rekao je načelnik Zoran Baćanović i naveo izradu projektne dokumentacije za dom za stare i nemoćne osobe za 50 korisnika, a u okviru Programa ruralnog razvoja izgradnju puta prema arheološkom nalazištu Gradac i višenamensku salu za društvena događanja u Borovu. Načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić je istakao dobru dosadašnju saradnju s Ministarstvom regionalnog razvoja uz čiju je pomoć ova opština realizovala brojne projekte.

“Ministarstvo ima svoje pravilo da svaka opština može povući maksimalno milion kuna za maksimalno dva projekta. Mi smo već spremni, sada idemo s dva projekta, jedan je asfaltiranje i uređenje nerazvrstanih cesta, a drugi izgradnja pešačkih staza”, kaže Vesić.

Sastanku su prisustvovali i saborska zastupnica Dragana Jeckov, zamenici vukovarsko-sremskog i osječko-baranjskog župana Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković i načelnici svih opština u sastavu Zajedničkog veća opština.