U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srem, na području pet slavonskih županija u 2017. godini ugovoreni su projekti vredni 4 milijarde i 400 miliona kuna, što je 24 odsto od ciljanog iznosa. Potvrdila je ministarka regionalnog razvoja i EU fondova Gabijela Žalac, na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-sremske županije u Vukovaru. Prisutne je upoznala i s planiranim aktivnostima u 2018.godini.
 
– Želimo da kroz Razvojni sporazum, koji je podzakonski akt Zakona o regionalnom razvoju, okupimo sve projekte na području pet slavonskih županija, okrupnimo ih i izmenama Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ali i drugih operativnih programa, napravimo ograničene pozive koji će financirati te iste projekte – rekla je Žalac. 
 
Vukovarsko-sremska županija povukla je u 2017. godini više od milijardu kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. 

– VSŽ je u prošloj godini povukla 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od kojih je gotovo milijardu i 100 miliona kuna sredstava iz EU fondova – kazala je Žalac.
 
Posebno je istakla značaj koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika o zajedničkim prioritetima, naročiito projektima u oblasti privrede i poljoprivrede, koji će doprineti rastu i razvoju.


Zadovoljstvo realizacijom izrazio je i vukovarsko-sremski župan Božo Galić. 
 
– Mi smo izuzetno zadovoljni učinjenim u proteklih godinu dana. Međutim, može još i više. Ono što smo predlagali sada je provodi i usvaja. Moramo se svi zajedno angažovati, kako bi naš Razvojni program bio realizovan, uz pomoć i ovih evropskih fondova i sredstava koja su nam na raspolaganju – rekao je Galić.
 
Ministarka Žalac najavila je 4. sednicu Saveta za Slavoniju, Baranju i Srem koja će biti održana u subotu u Virovitici.