Samostalna demokratska srpska stranka izrazila je zabrinutost povodom medijskih napisa, u kojima se odgovornost za ishod glasanja prilikom izbora predsednice Komisije za sprečavanje sukoba interesa prebacuje na troje zastupnika te stranke, navodi se u izjavi za javnost predsednika Kluba zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića.

U izjavi se ističe kako je Zakonom o sprečavanju sukoba interesa propisan postupak, prema kojem će Hrvatski sabor tajnim glasanjem provesti izbor predsednika i članova Komisije između predloženih kandidata. Postupak izbora koji je Hrvatski sabor proveo prošli petak bio je tajan za sve zastupnike, pa tako i za zastupnike SDSS-a, navodi se u izjavi.

Iz SDSS-a odbacuju sve insinuacije kojima se sugeriše da je jasno i poznato kako su njeni zastupnici glasali i da se na temelju tako “jasne i poznate” činjenice stvaraju dalje političke konstrukcije. Isto tako odbacuju sve tvrdnje da bi zastupnici SDSS-a mogli glasati prema nečijim pozivima, uputstvima ili da bi mogli podlegati uputstvima sa strane. “To naprosto ne odgovara istini i uvredljivo je kako za zastupnike, tako i za ukupnu politiku SDSS-a, a nije ni bezopasno na takav način karakterisati jednu manjinsku stanku” navodi se u izjavi Kluba zastupnika te stranke.

Samostalna demokratska srpska stranka je, kako se dalje navodi, profilisani politički subjekt, koji više od dve decenije politički deluje i u skladu sa svojim stranačkim telima donosi odluke i kreira samostalnu politiku, u skladu sa interesima svojih birača, svog političkog opredeljenja i procene političkog trenutka. “To važi kako za unutrašnjopolitička pitanja, tako i za pitanja međudržavnog i međunarodnog karaktera. Posebno zabrinjava što se sve to dešava u vreme negativne javne kampanje protiv ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština, i njihovih legitimnih političkih zahteva, a što još jedanput pokazuje kako se brzo stvara društvena klima na antimanjinskom segment u i antidemokratskom gledanju na pluralizam političkih stavova i političkog delovanja” navode iz SDSS-a.