Tajne Beograda: Šta sve kriju lagumi ?- Šta su otkrili ljudi koji su veoma zainteresovani za prošlost srpske prestonice,šta pokazuju iskopavanja ispod grada? Mnogi kažu da je Beograd i ono što je ispod Beograda – jedna velika misterija.

Časopis “Nacionalna geografija” je Beograd proglasio trećim gradom na svetu, iza Istanbula i Rio de Žaneira – po lepoti i značenju geografske lokacije.
Sačuvavši grubi šarm, zahvaljujući kome je stekao reputaciju grada za nezaboravnu zabavu, Beograd je počeo polako da otkriva i svoje misterije.
Zoran Nikolić i prof.Vidoje Golubović ,autori knjige “Beograd ispod Beograda”pišu
“nakon Drugog svetskog rata, Beograd je doživeo ekspanziju kao retko koji evropski grad. Zbog toga, ono što danas znamo pod imenom srpske prestonice i njenog centra, malo liči na varoš koja je ovde postojala pre jednog veka. Tada se centar grada nalazio u Karađorđevoj, a ne u ulici Kneza Mihaila koja je bila daleka periferija.
Svaki kutak Beograda nosi neku svoju priču, legendu, tajnu. Da li ste znali da je u Beogradu postojao jedini budistički hram u Evropi, ili da kruži legenda o turskom zlatu koje se nalazi u zidovima barutane? Čak je čuveni režiser Alfred Hičkok posetio rimski bunar u Beogradu;mnogi su se pitali – zašto?
MISTERIJA VEŠTAČKIH PEĆINA i PODZEMNOG BEOGRADA

“U to doba, u vreme pre hladnjača i zamrzivača, namirnice su se čuvale upravo na ovakvim mestima. Svake godine, kada bi Dunav i Sava zaledili, šegrti i kalfe bi odlazili na reke, sekli ledene kocke, dovlačili ih i postavljali na pod jedne ovakve prostorije. Tako bi dobili efekat džinovskog frižidera, gde je bilo moguće čuvati hranu. Zato su ova mesta bila veoma dragocena”, priča Zoran Nikolić, jedan od autora knjige “Beograd ispod Beograda”. Više u emisiji ” Lađa sećanja” koju emitujemo utorkom od 14.10 h u programu Radio Borova. Emisiju tonski i tehnički realizuju Srđan , Bošnjak , Srđan Knežević i Borislav Vuković, priprema i vodi Srđana Nikolić . Slušajte uživo….