Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odeljenja za kulturu i turizam Marina Sekulić predstavili su danas na konferenciji za medije pozitivne statističke podatke koji ukazuju na jačanje turističkog sektora u gradu na Dunavu i Vuki, te nove projekte koji će dodatno proširiti i ojačati turističku delatnost.

U 2017. godini Vukovar je posetilo 47 hiljada 849 turista , odnosno 37 odsto više nego u 2016. godini, a zabeleženo je i 70 hiljada 621 noćenje, što je povećanje od 48,66 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

– Vukovar je prema podacima Turističke zajednice Grada Vukovara, Upravnog odeljenja za kulturu i turizam Grada Vukovara i Turističke zajednice VSŽ ostvario najveći broj noćenja na nivou cele Vukovarsko-sremske županije, sa udelom od 46,63 odsto u ukupnom broju noćenja ostvarenih u 2017. godini.- rekao je gradonačelnik Penava.

Prema podacima Lučke uprave u prošloj godini je u Vukovaru pristalo 205 rečnih kruzera sa nešto više od 27 hiljada putnika, dok je za ovu godinu najavljen 221 kruzer.

Penava je podsetio na dva važna događaja iz prošle godine koja su značajno uticala na dobre turističke rezultate, a to su Susret hrvatske katoličke omladine u aprilu i Svečana Sinjska alka koja je u Vukovaru održana u maju prošle godine. Prošle godine u gradu je otvoreno 8 novih smeštajnih objekata sa 188 ležaja.Takođe, destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok proglašena je nacionalnim pobednikom Evropske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2016/2017. godinu. Potpisan je i sporazum o saradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije.< /span>

– Postajemo odredište kulturnog turizma ovde na kontinentu. Identifikovali smo neke probleme koje imamo te radimo na njihovom rešavanju. Kao lokalna uprava možemo napraviti dosta toga u smislu stvaranja uslova i pripreme projekata koji će još više doprineti razvoju turizma i poticanju lokalnog stanovništva kroz obrazovanje i edukacije koje organizujemo. U planu su novi projekti koji će dodatno proširiti i ojačati turističku delatnost u gradu – rekla je pročelnica Marina Sekulić.

Sekulić je najavila projekte kao što su Arheološki park Vučedol, revitalizacija park-šume Adica, prenamena hotela Dunav u društveno-obrazovni centar sa smeštajnim kapacitetima, projekat obnove Franjevačkog samostana, a novim sadržajima obogatiće se i Mala ada.