Opštinsko veće opštine Borovo donelo je na sinoćnjoj sednici Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mešanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Opštine Borovo. Prema rečima načelnika Zorana Baćanovića ova odluka podrazumeva potpuno nov način upravljanja otpadom na području opštine Borovo, selekciju i razvrstavanje otpada na kućnom pragu.

 

“Shodno zakonskim odredbama, Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i novoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je na snagu stupila 1. novembra prošle godine, Opštinsko veće je danas donelo ovu odluku, što je bila i naša zakonska obaveza. Odvoz otpada u Borovu će se znatno izmeniti u odnosu na dosadašnji način, jer smo po zakonu u obavezi da vršimo selekciju, odnosno razvrstavanje nekoliko kategorija otpada. Naravno da se ova odluka neće primenjivati odmah od 1. februara ove godine, jer zakonodavac ostavlja period za prilagodbu, tokom kojeg ćemo provesti edukativne kampanje i informisati građane o svim novinama koje ih očekuju.

Opština Borovo i “Eko Dunav” će obezbediti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada.

 

“Naša domaćinstva imaju zelene kante za odvoz mešanog komunalnog otpada i plave kante za papir. Svako domaćinstvo dobiće i komposter za odlaganje biorazgradivog otpada i PVC vreću u koju će odlagati PVC ambalažu. U Borovu zasad imamo tri zelena otoka za razvrstavanje otpada, a postavićemo još četiri i oni će biti pristupačni svim našim meštanima. U sistemu upravljanja otpadom na području opštine Borovo važnu ulogu ima izgradnja reciklažnog dvorišta. Izvršen je odabir izvođača. To je firma “Vodotoranj” d.o.o. iz Vukovara s kojim je potpisan ugovor. Posao na izgradnji reciklažnog dvorišta biće završen do 30. septembra ove godine. Reciklažno dvorište biće sabirni centar za sve vrste otpada – rekao je, uz ostalo, načelnik Baćanović.

 

Ovoj temi posvetili smo i sutrašnje izdanje emisije “Na dnevnom redu” u kojoj je naš gost Miloš Erić, direktor opštinskog komunalnog preduzeća “Eko Dunav”. Emisija počinje u 12 časova i 10 minuta.