U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Vukovaru danas je dodeljeno 18 uverenja o osposobljenosti za pizza majstora, keramičara/oblagača i jednostavne poslove zidara osobama koje su bile uključene u meru “Obrazovanje za nezaposlene osobe”.

– Putem ove mere HZZ Područni ured Vukovar će za period 2017. – 2018. ukupno uključiti 327 nezaposlenih osoba za različita deficitarna zanimanja, koja su utvrđena na osnovu potreba poslodavaca za radnicima na našem lokalnom tržištu rada i broja nezaposlenih osoba u našoj evidenciji. Cilj ove mere je povećati nivo zapošljivosti nezaposlenih osoba kroz njihovo uključivanje u neki od programa osposobljavanja, prekvalifikacija i usavršavanja. Mi ćemo obrazovanje provoditi u onim delatnostima u kojima je i utvrđen nedostatak radne snage, a to su građevinarstvo, ugostiteljstvo, IT sektor itd. Tokom 2018. godine uključićemo još 200 osoba za zanimanja zavarivač tig postupkom, pomoćni tesar, pomoćni zidar, keramičar, rukovalac CNC strojem, konobar, kuvar, pizza majstor, negovatelj starih i nemoćnih, CAD specijalist, računarski programer i druga –  rekla je v.d. predstojnica HZZ-a Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar.

Dok su na obrazovanju, osobe uključene u ovu meru imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu 50 odsto minimalne plate, umanjene za doprinose za obavezna osiguranja, a njen maksimalni iznos trenutno je 1375 kuna, dodala je Kolar.

– Polaznici su prošli obrazovanje u Učilištu Studium u Vukovaru. Uslov za upis bio je završeno osnovnoškolsko obrazovanje, a ovim su osobe stekle svoje prvo zanimanje – rekla je Ana Gale, direktorica Učilišta Studium.

– U evidenciji HZZ Područnog ureda Vukovar na dan 31. decembar 2017. bile su 3 332 nezaposlene osobe, što je 16 odsto manje nego godinu dana ranije. Na nivou grada Vukovara u evidenciju je upisano 1627 nezaposlenih osoba. Broj zaposlenih iz evidencije na nivou godine porastao je na 1725, što je 2,6 odsto više u odnosu na ukupan broj zaposlenih u 2016. godini – rekla je Jasna Kolar.