U svim školama na našem području u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu i svim pravoslavnim hramovima danas je obeležen praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja i školska slava – Sveti Sava. U prepunoj sportskoj dvorani Osnovne škole Borovo održana je Svetosavska akademija u čijem su programu učestvovali učenici Osnovne škole Borovo i mališani iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” te članovi folklorne i tamburaške sekcije borovskog Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”.

Obred osvećenja slavskog kolača i žita obavili su borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i prvi borovski paroh, penzionisani paroh protojerej Milenko Grebić i jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski. Nakon Himne Svetom Savi, u izvođenju školskog hora, prisutne je pozdravio direktor škole Tihomir Jakovljević.

“Danas je najsvečaniji dan u školskoj godini, slavimo zaštitnika svih srpskih škola, odnosno škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Svetog Savu. Ovom danu pridajemo veliki značaj jer on to i zaslužuje. Sveti Sava je jedan od najznačajnijih ljudi u srpskoj istoriji. Kao i svake godine, mi tim povodom u školi priređujemo jednu akademiju , za sve naše meštane i sve drage goste. Uprkos teškim vremenima u kojima živimo, mi tu tradiciju održavamo, i održavaćemo je nadam se još puno, puno godina. Svim učenicima, sadašnjim i bivšim, kolegama i svim srpskim školama želim srećnu školsku slavu Svetog Savu i želim da je još dugo slavimo”, rekao je Jakovljević.

Prošlogodišnja kuma, Radmila Latas, kumstvo je predala Ružici Slavić, nastavnici u penziji, koja je svoj radni vek provela u ovoj školi.

“Velika mi je čast da budem kuma, jer sam u ovoj školi neprekidno radila gotovo 43 godine. Drago mi je da vidim svoje bivše kolege i učenike, koji su sada postali nastavnici i zamenili me. Srećna slava našoj školi , ali i svim pravoslavnim vernicima koji slave današnji praznik” , rekla nam je nastavnica Ružica Slavić.

Pre Svečane akademije u školi, praznik prvog srpskoh arhiepiskopa proslavljen je i liturgijom u hramu Svetog Stefana u Borovu.

“Širom sveta, gde god živi srpski narod i postoje srpski pravoslavni hramovi danas se proslavlja najveći svetitelj iz našeg roda, Sveti Sava. Mi smo takođe danas u borovskom hramu Svetog Stefana svečano i liturgijski proslavili ovaj veliki praznik u prisustvu velikog broja vernika, a posebno mi je drago što je bilo i mnogo dece iz škole. Pomolili smo se Gospodu da nas sačuva, a posebno smo uputili molitvu Svetom Savi da pred prestolom Svevišnjega izmoli blagoslov za naš narod, da nas sačuva i da opstanemo kao narod božiji, kao narod Hristov i svetosavski.”, rekao je drugi paroh borovski Dragan Serdar.

“Ovom prilikom želim da se zahvalim prošlogodišnjem kumu Jovanu Kovačeviću koji je deci nakon recitala podelio paketiće. Takođe se posebno zahvaljujem i novom kumu Milanu Lončaru. Svim Srbima pravoslavne vere čestitam praznik Svetog Save sa željom da učimo, istražujemo, razmišljmo i promišljamo sve ono što nam je Sveti Sava ostavio u nasleđe, da živimo pre svega u poznavanju sopstvenog identiteta, kako ličnog tako i nacionalnog, ali da se pri tom ne zatvaramo u sebe, da budemo narod koji je otvoren prema drugima. Upravo je Sveti Sva, živeći u teškim vremenima, uspevao da balansira između istoka i zapada, pri tome čuvajući ono što je nama važno i naše interese. On je uvek na prvo mesto stavljao veru u Boga, iskrenost, ljubav i poštenje i po tome je bio poznat, pa tako i mi treba da budemo spremni i sposobni da živimo u bilo kojoj državi i na bilo kom prostoru, da čuvamo svoj identitet ali da ne budemo zatvoreni sami za sebe i izolovani”, poručio je drugi borovski paroh.