U biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo sinoć je održana Svetosavska beseda. O životu i delu Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, duhovnika, podvižnika i vizionara govorio je jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski.

“Sveti Sava nam je svojim životom i delom ostavio u amanet mnogo toga vrednog. Možda najvažnije od svega, što trebamo upamtiti jeste da nam je ostavio putokaz, znakove kuda treba da idemo kao narod. Njegova duboka vera, produhovljenost, ali i mudrost i borbenost kad zatreba, vrline su koje nam danas prečesto nedostaju. Kad god se odrekne svetosavlja srpski narod poklekne, izgubi se i zaluta nekom stranputicom. Tada je slab i nemoćan i drugi mu određuju sutrašnjicu. Međutim, biti svoj, znati ko smo, odakle smo i kuda idemo vrlina je koja izvire iz svetosavlja. To je nešto što je zaista vredno i dragoceno, pogotovo za nas ovde u Hrvatskoj, ali i širom rasejanja, van matice. Da se ne pozivamo isprazno samo na prošlost i minula vremena, već da i mi, našoj deci, ostavimo u nasleđe ono što smo dobili od naših predaka. T o je, pr e svega, naša vera, potom jezik, pismo, kultura, ali i čast i dostojanstvo i sve ono što nas čini velikim narodom pred drugim evropskim narodima. Svako pokolenje mora se pokazivati ispočetka, pred sobom i drugima, čuvati i negovati vrednosti koje posedujemo, ali u isto vreme moramo biti otvoreni i prema drugima s kojima živimo. Sveti Sava je to najbolje znao. U tome nam može biti uzor u ovim teškim vremenima” poručio je jerej Serdar na kraju svoje besede.

Predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović govorila je o manastiru Hilandar, koji su 1198. godine osnovali Sveti Sava i njegov otac Stefan Nemanja, u monaštvu imenom Simeon. Posetioci su imali priliku da pogledaju i foto-prezentaciju ovog svetogorskog manastira, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svetske baštine.

U programu su učestvovali i Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova i recitatorka Nikolina Čaović, učenica Osnovne škole Borovo.

Praznik Svetog Save proslavlja se kao školska slava i u svim ovdašnjim školama s nastavom na srpskom jeziku i pismu. Praznik će sutra biti svečano obeležen i u Borovu, liturgijom u hramu Svetog Stefana s početkom u 9 časova i svečanom akademijom u sportskoj dvorani Osnovne škole Borovo, čiji je početak zakazan za 11 časova.