Znameniti ljudi koji su pre pedeset, sto i više godina opisivali srpske zemlje, kao da su bili vidoviti. Njihove reči važe i danas, bilo da je reč o srpskim naravima, ili o mestu u vremenu i prostoru .
Naslavniji srpski komediograf Branislav Nušić ili Ben AkiBA zapisao je mnoge zanimljive priče iz života kao najbolji poznavalac beogradske ,srpske i ljudske naravi- sledi priča o istorijatu čevapčića.
Pominjalo se nekada u starom Beogradu kao poslovica: miriše kao beogradski ćevap na Velikoj pijaci. U međuvremenu je stara pijaca sasvim iščezla i iz srca grada i iz sećanja varošana, ali su ćevapčići preživeli i zaslužili da postanu – istorijska znamenitost. Za njihov istorijat zaslužan je bio najduhovitiji Beograđanin i najbolji poznavalac prestonice Branislav Nušić.

Upravo u vezi s ćevapčićima i s Nušićem pominje se i neki gospodin Đorđević. Bio je poreklom iz Smedereva, varoši u kojoj se rodio i slavni komediograf. On je, pričalo se, u Parizu pravio čuda od mlevenog mesa. I više od toga: bio je lični kuvar u porodici nobelovaca Marije i Pjera Kirija.

A kako mu je tamo bilo pripovedao je on sam, a Nušić samo prenosio: “Ui, ui – započinjao je on svaku svoju pripovest valjda se prisećajući kad je bio msje Žorževik, pa bi onda nadovezivao onako po smederevski: – Gosn Kiri je čovek od nauku i on se bavi samo sas nauku… I gospođa Kiri je žena od nauku, i ona se bavi sas nauku, ama domaćinstvo ne zapušća. Njeno slatko od šljiva da probaš i ćevapčići po leskovački, to ti je prsti da poližeš. A sve je to od men naučila! I Nušić zapisa Pokojni gosn Đorđević, Bog da mu dušu prosti, dao je sve od sebe da naši ćevapčići pređu nacionalne granice”.

Postojbina ćevapa je, prema Branislavu Nušiću, Leskovac, odakle su preko Niša stigli i do Beograda. Priliku da ih jedu Beograđani i njihovi gosti najpre su imali posetioci kafanica na Velikoj pijaci, u blizini današnjeg Narodnog pozorišta. Ubrzo su postali zaštitni znak srca stare srpske prestonice…….. Više u emisiji ” Lađa sećanja ” na talasu Radio Borova, utorkom od 14.10 h !