25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osnovan Agro-klaster za udruživanje poljoprivrednih proizvođača

3 min read

 

U maloj većnici Vukovarsko-sremske županije, potpisivanjem osnivačkog ugovora, osnovano je trgovačko društvo Agro-klaster d.o.o. . Osnivači društva su Vukovarsko-sremska županija, opštine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, te Zadruga za proizvodnju voća i povrća “Vinkovačka Šparoga”. Vukovarsko-sremski župan
Božo Galić istakao je ovaj projekat kao jedan od najvažnijih strateških projekata županije.

“Skupština Vukovarsko-sremske županije donela je 18. decembra 2017. godine Odluku o osnivanju trgovačkog društva koje sa namerom da se efikasnije i u što većem obimu realizuju već započeti ili budući razvojni projekti iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Klaster će funkcionisati na sistemu uključivanja i povezivanja proizvodnog (OPG-i, obrti, udruženja proizvođača, firme…), javnog(županija, opštine i gradovi) i naučno-obrazovnog sektora(fakulteti, instituti, strukovne škole).
Cilj osnivanja klastera je intenziviranje primarne proizvodnje određanih poljoprivrednih kultura, viši stepen prerade proizvedenih roba, povezivanje proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištima prodaje i nabave, podrška u izgradnji logističkih objekata i postrojenja te kao krajnji cilj podizanje ukupne konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u našoj županiji”, rekao je župan vukovarsko-sremski Božo Galić.

“Cilj nam je umrežiti proizvođače i usmeriti ih na proizvodnju koja je profitabilna te im osigurati potrebnu infrastrukturu ( navodnjavanje, skladišta, hladnjače, pretovarne stanice i drugo)”, rekao je Zdenko Podolar, pročelnik Upravnog odeljenja za privredu i regionalni razvoj u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku istakao je dobru saradnju sa Vukovarsko-sremskom županijom i rekao kako je ovo za njih jedan važan projekat u kojem Poljoprivredni fakultet vidi svoj interes i mogućnost da pomogne VSŽ, poljoprivrednim proizvođačima vezano za projekte, edukacije poljoprivrednh proizvođača i omogućimo im da za ono što
proizvedu, kroz naše laboratorije, dokažemo upotrebnu i kvalitetnu vrednost. Mirko Bošković, predsednik zadruge Vinkovačka šparoga, izrazio je zadovoljstvo što su deo jednog ovakvog projekta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.