U Vukovaru je danas boravila delegacija Privredne komore Srbije i nekoliko srpskih preduzetnika koji su zainteresovani za investiranje na istok Hrvatske. Ova poseta je rezultat sastanka održanog jesenas u Beogradu, u organizaciji Zajedničkog veća opština i Privredne komore Srbije, na kojem su predstavnici nekoliko gradova i opština sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije prezentovali potencijale, mogućnosti i prednosti ulaganja u svojim sredinama kao što su komunalna i saobraćajna infrastruktura, geografski položaj, podsticajne mere i lakše plasiranje proizvoda na evropsko tržište. 

“U Srbiji moramo još puno raditi na tome da se saznaju koje su prednosti poslovanja i rada u ovom delu Hrvatske. Postoji puno predrasuda i nepoznavanja jer vesti koje su prisutne u medijima često nisu pozitivne i negativno utiču na komunikaciju i ekonomsku saradnju koja nije iskorištena u punom obimu. Dolaskom ovde želimo da pošaljemo poruku našim privrednicima da u Hrvatskoj može da se radi, da postoje potencijali i podsticajna sredstva, da je Hrvatska kao naš najbliži sused i članica Evropske unije potencijalni partner za različite oblasti”, rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije za međunarodnu ekonomsku saradnju i regionalne odnose. Đurđević ističe odličnu saradnju Privredne komore Srbije sa Hrvatskom gospodarskom komorom.

“Tu saradnju želimo da iskoristimo i da napravimo Poslovni forum u Hrvatskoj gde bismo pozvali kompanije iz Srbije da učestvuju u različitim sektorima. Slično se može organizovati i u Srbiji i na taj način bi se ojačala ekonomska saradnja jer imamo šta da ponudimo jedni drugima”, poručio je Đurđević.

Inicijativu da firme iz Srbije razmotre mogućnosti ulaganja u privredu na našem području s ciljem zapošljavanja ovdašnjeg stanovništva pokrenulo je Zajedničko veće opština, a ovo je prvi korak ka realizaciji konkretnih projekata.

“Nakon sastanka u Privrednoj komori Srbije konačno smo došli u situaciju da firme iz Srbije prepoznaju komparativne prednosti koje imamo na istoku Hrvatske i da počnu intenzivnije da dolaze, da se raspituju i najavljuju svoja ulaganja na ovo područje”, rekao je Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština i najavio da u sredu dolaze predstavnici srpsko-iranske firme Dental Ant te izrazio nadu da će uslediti finalizacija prethodnih dogovora oko otvaranja proizvodnog pogona u Hrvatskoj.

“To je prilika za novo zapošljavanje, prilika da ovaj kraj koji je bio industrijski bogat, koji ima kvalitetnu radnu snagu i sve prirodne resurse, omogući ostanak ljudi koji će zarađivati za život svojih porodica. To je naša primarna intencija. Uz mnoštvo problema koje imamo i na kojima radimo, zapošljavanje je jedan od naših prioriteta”, zaključio je Jeremić.

Posle sastanka u Zajedničkom veću opština, delegaciju iz Srbije primio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je istakao da na dolazak firmi iz Srbije gleda vrlo pozitivno te da je grad Vukovar otvoren za saradnju.

“Govorimo o privredi, govorimo jezikom finansija i to je jedini jezik kojeg globalno tržište poznaje. Tu nema mirisa, okusa, niti bilo čega drugog osim finansijske koristi, zapošljavanja i dobrobiti za lokalnu zajednicu. Bilo koji drugi kontekst priče niti lično prihavaćam niti ga razumem. Moramo sarađivati i razvijati svoje gradove i opštine jer živimo u okolnostima i okruženju globalizovanog sveta i ukoliko sami ne uspemo razviti jaku privredu na svom prostoru, neće nas ovde biti, otići će nam mladi, obrazovani ljudi, a verujem da to nikome nije u interesu. U tom smislu svaki pokušaj privredne saradnje je više nego dobrodošao. Ovo je vrlo bitan korak upoznavanja, pa ako hoćete i zatopljavanja odnosa te odašiljanja dobrih vibracija koje će ohrabriti ljude da intenziviraju komunikaciju i poslovne odnose, a sve s ciljem dodatnog zapošljavanja i razvoja privrede”, rekao je Penava i dodao da je incijativa bilo i ranije, ali da je ovo ozbiljniji nivo saradnje.

Osim firme Dental Ant koja se bavi trgovinom, uvozom i prometom medicinskih sredstava iz oblasti stomatologije, interes za ulaganje na istok Hrvatske iskazale su i firme Dunav NET iz Novog Sada koja se bavi softverskim rešenjima, Netinvest iz Beograda čiji je fokus delovanja energetika te Poslovni sistem Mihajlović iz Paraćina sa mlekarom, vlasnika Dejana Mihajlovića.

“Vidim da postoji veliko interesovanje i dobra klima za ulagače iz Srbije u ovom delu Hrvatske. Ako nađemo dobru mogućnost ovde, formiraćemo jedan pogon za preradu mleka, da i hrvatskom i tržištu Evropske unije približimo neke naše proizvode kao što su beli sir, kajmak, žuti sirevi, sitni sir za bureke i pite itd. Za sada bi osnovni parametri bili do desetak tona mleka u preradi dnevno i zapošljavanje 12 ljudi. Planiramo obići Negoslavce i Privrednu zonu Vukovar, videćemo šta nam je rentabilnije, a imamo i kontakt u Babinoj Gredi. Mi smo skoro prelomili da ćemo biti ulagači u Hrvatskoj”, rekao je Mihajlović.