Proteklu sedmicu na našem području obeležila je humanitarna akcija “Zajedno za Vasu” u organizaciji Zajedničkog veća opština. Od ponedeljka, 15. januara zaključno s petkom, 19. januarom prikupljeno je 125 hiljada evra, za lečenje u Nemačkoj 18-godišnjeg Vasilija Sentivanca iz Borova, obolelog od leukemije, potvrdio je danas za Radio Borovo predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

“Naš prvobitni cilj bio je da sakupimo 110 hiljada evra, koliko je iznosio predračun za sve neophodne terapije i transplantaciju koštane srži, a mi smo u proteklih pet dana prikupili 125 hiljada evra. Možda i neočekivani uspeh, koji je pokazao da kada se svi ujedinimo i zaboravimo na međusobne podele i razlike i udružimo se u pravcu humanog cilja, onda zaista nema prepreka da taj cilj i ostvarimo” kaže Jeremić.

Večeras u 19 časova u Hrvatskom domu Vukovar biće održan humanitarni koncert za Vasu i malu Mašu Čuvalo iz Vukovara, kojoj je potreban novac za transplantaciju bubrega u Padovi, podsetio je Jeremić.

“Ljudi koji su uključeni u akciju žele da odrade još neke stvari, jer smatraju da i dalje ima prostora i mogućnosti da sakupe određeni deo sredstava, tako da će u nekim mestima biti nastavljene te aktivnosti. U Hrvatskom domu u Vukovaru večeras u 19 časova biće održan humanitarni koncert za Mašu i Vasu. Koristim priliku da se zahvalim gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, kao i pripadnicima većinskog naroda koji su podržali ovu našu akciju. Ova akcija je povezala sve ljude na istoku Hrvatske, nezavisno o nacionalnoj pripadnosti ili političkim opredeljenjima. I Zajedničko veće opština će dati doprinos kroz određena sredstva, da se pomogne i maloj Maši” ističe Jeremić.

U Borovu je sakupljanje donacija počelo 15-og ovog meseca, u preduzeću “Eko Dunav”, gde je u pet dana akcije prikupljeno više od 40 hiljada evra, odnosno oko 350 hiljada kuna, kaže direktor Miloš Erić, koji se takođe zahvalio svima koji su podržali ovu akciju.

“Veliko hvala svima koji su se odazvali. Pokazalo se da u ljudima i u ovim teškim vremenima ima humanosti. Takođe, pokazalo se da kada smo složni možemo iznaći rešenje i pomoći svakom pojedincu iz našeg okruženja, bez obzira o kome je reč. U pitanju su ljudski životi i to treba biti vrednost koja će svima nama biti na prvom mestu. Još jednom hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji” zaključio je Erić.