Pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Bijelom Brdu i Srpsko kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović – Zmaj” iz Bijelog Brda organizovali su sinoć u bjelobrdskoj Etno kući “Veče sa sedmom silom”. Nakon kraćeg poetskog programa, u režiji Slobodana i Đorđa Nešića i prigodnih reči gostiju, usledilo je druženje s predstavnicima medija uz fiš, koji je pripremila bjelobrdska gastro ekipa. Druženju su prisustvovali predstavnici Radio Borova, Radio Dunava, TV produkcije Zajedničkog veća opština, lista “Izvor” i “Daljskih novosti” koji prate rad bjelobrdskog SKUD-a i “Prosvjete”.

“Veče sa sedmom silom organizujemo po drugi put, u znak zahvalnosti i podrške vašem radu” priča Slobodan Nešić, predsednik SKUD-a “Jovan Jovanović – Zmaj” iz Bijelog Brda i potpredsednik Prosvjetinog pododbora u tom mestu.

Ono što mediji nisu zabeležili, dodaje naš sagovornik, kao da se nije dogodilo.

 

“Izveštavate o našim aktivnostima, što je izuzetno važno, jer ako nešto nije zabeleženo, tonski ili u pisanom obliku, kao da nije ni bilo. Ovako u poslednjih 18 godina, otkad intenzivno radimo, imamo jedan serijal zapisa bjelobrdske kulture, kulturnog amaterizma i događaja u našem mestu” ističe Nešić.

Predstavnike medija proveo je i kroz bjelobrdsku Etno kuću, koja prikazuje život u tom mestu između dva rata. Gostoprimstvo domaćina, privrženih tradiciji, privuklo je posetioce sa čak tri kontinenta, iz Evrope, Amerike i Australije. U bjelobrdskoj Etno kući postavljena je izložba ručnih radova i drugih rukotvorina članova tamošnjeg Udruženja građana “Tea”, tradicionalnih vezova i ukrasnih premeta ukrašenih zlatovezom, među kojima se posebno ističu ikone, flaše za krsnu slavu i peškiri za krštenje i venčanje. I ubuduće, ističe Nešić, planiraju organizovati tematske izložbe, na kojima će izložiti vinogradarski alat, opremu za ribolov i druge upotrebne predmete iz prošlosti, kako bi sačuvali tradiciju svog kraja.