Nakon liturgije u trpinjskom hramu Vaznesenja Gospodnjeg i vodoosvećenja, na jezeru “Panjik” u Trpinji treću godinu zaredom održano je plivanje za Časni krst. Za razliku od prošlogodišnjeg debelog minusa, kada su organizatori tri dana rezali led na jezeru, ove godine plivače je poslužilo iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine. Od 20-ak takmičara iz Trpinje, Borova, Vukovara i drugih mesta na našem području nastanjenih srpskim življem, prvi je do cilja stigao 22-godišnji Nemanja Vidić iz Borova naselja.

“Veran sam veri i Bogu odan. Uživam u ovakvim manifestacijama. Prošle godine bilo je puno teže i hladnije. Mi smo inače svi drugovi i međusobno smo povezani. Ovo mi je drugi put da plivam, ali se nadam da ću i ubuduće učestvovati” rekao nam je Vidić.

Iako je reč o samoinicijativnom okupljanju, iza organizacije ovog događaja stoji pravoslavna omladina pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Trpinji. Pokrovitelj je Opština Trpinja.

Jedan od organizatora je i 32-godišnji Ljuban Vujanac iz Trpinje, koji je takođe plivao za Časni krst.

“Plivanje za Časni krst u Trpinji organizovano je treću godinu zaredom, a ranije je održavano u Dalju” ističe Vujanac kojeg, kako ističe, motivišu volja, vera i nada u bolje sutra.

Više o ovom događaju i prazniku Bogojavljenja rekao nam je trpinjski paroh, jerej Marko Šukunda.

“Danas proslavljamo praznik Bogojavljenja, odnosno događaj kada se Isus Hrist krstio u reci Jordanu od strane Svetog Jovana, proroka, preteče i krstitelja. Naš narod i naša srpska tradicija su duboko prožeti kako Crkvom tako i običajima. Budući da je ovaj praznik povezan s vodom i krštenjem Isusa Hrista, tako od davnina naša Crkva ovaj praznik povezuje s vodom, odnosno plivanjem. Upravo u tom konteksu ovde u Hrvatskoj, u Trpinji, ovaj praznik, događaj i tradicija se poštuje unazad tri godine. Ranije je plivanje za Časni krst bilo organizovano u drugim mestima, tako da imamo jedan kontinuitet već dugi niz godina” kaže jerej Šukunda i dodaje da će Časni krst biti poveren na čuvanje pobedniku do sledeće godine.