25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Komemoracija za Olivera Ivanovića u Zagrebu

5 min read

U prostorijama Srpskog narodnog veća održana je komemoracija za Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović bio je jedan od najistaknutijih političara među Srbima na području bivše Jugoslavije, rečeno je na jučerašnjoj komemoraciji u Zagrebu, u čast jednom od predvodnika kosovskih Srba, ubijenom u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac naglasio je da je Ivanović bio ustrajan u svom političkom poslanju.

“Nije odustajao od onog čemu je posvetio 20 godina svog života. Na prostorima bivše Jugoslavije bilo je malo onih koji su poput njega mogli doći svugde i razgovarati sa svima. Oliver je bio čovek pun energije i vedrine koje ga nisu napuštale ni u pritvoru i zatvoru, gde je proveo tri godine zbog optužbi za navodne ratne zločine” rekao je Pupovac.

Ivanovića je ocenio kao neustrašivog govornika bez straha, koji je bio svestan da bi mogao doživeti negativne posledice zbog iznošenja stavova i istine.

“Ne znamo kakvi će biti odnosi između Albanaca i Srba na Kosovu nakon Oliverovog ubistva, ali znamo da će Srbi imati manje samopouzdanja, a upravo je gubitak samopouzdanja glavni problem s kojim se sreću” zaključio je Pupovac.

“Izražavam saučešće njegovoj porodici, prijateljima, ali i svima u regiji jer u jugoistočnoj Evropi nema mnogo političara njegovog formata. Bio je jedinstven jer je mogao razgovarati s Albancima na odličnom albanskom jeziku. Njegov nasilni odlazak naneo je štetu pravednoj ljudskoj stvari u ovom delu Evrope – rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru i bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Prema njenim rečima, Ivanović je pokazao da su podele na Albance, Srbe i Hrvate od sekundarnog značaja, dok je od prvorazrednog značaja podela na dve grupe – pristojne, hrabre i istinoljubive s jedne te kabadahije i kriminalce s druge strane. Takva se podela skriva, a etničke se podele ističu u prvi plan. Ivanovićevu sudbinu nazvala je ironičnom jer je 2014. uhapšen zbog podsticanja na ratne zločine, pa je proveo tri godine u zatvoru. Pokazalo se da optužbe nisu imale veze sa stvarnošću jer je u jednoj od tačaka oslobođen, a za ostale je predmet vraćen na ponovno suđenje.

“Bio je hrabar, otvoren, preduzetan i spreman biti u manjini. Njegov primer govori da za sve ljude koji žive i koji će doći moramo osigurati da imaju svoju istoriju, istine i ideale” rekla je Pusić.

O Ivanoviću je govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega u karateu, međunarodni sudija u ovom sportu Ilija Smoljenović.

“Za karate je najvažnije srce, a da bi bio sudija u tom sportu, trebaš biti objektivan i brzo donositi odluke. Kod Olivera su plenili njegova neposrednost, spontanost, iskrenost i srdačnost. Svi su ga poštovali i voleli, bez obzira bili Srbi ili Albanci” rekao je Smoljenović i dodao da je Ivanović bio čovek širokih vidika i nikad nije bio nacionalista.

O Ivanoviću je govorio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je takođe rodom iz Kosovske Mitrovice.

“Znao je deliti pravdu i ispravljati greške drugih” rekao je Kajtazi.

Na komemoraciji su bili ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić sa saradnicima, saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević, predstavnici Srba u državnim uredima i ministarstvima, predstavnici lokalne samouprave, kao i drugi članovi srpske zajednice.

Nakon komemoracije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu održan je pomen Oliveru Ivanoviću koji je služio paroh Duško Spasojević.

Predsednik Građanske inicijative »Srbija, demokratija, pravda« (SDP) Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u atentatu u Kosovskoj Mitrovici,  Biće sahranjen danas u 12.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.