04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Evropski dom Vukovar organizovao konferenciju povodom 20.godišnjice mirne reintegracije

4 min read

Povodom 20. godišnjice od završetka procesa mirne reintegracije, Evropski dom Vukovar je juče, u Gradskom muzeju u Vukovaru organizovao konferenciju pod nazivom “Uloga civilnog društva u procesu mirne reintegracije”. 

“Unazad 6 godina Evropski dom Vukovar i Fondacija Friedrich Ebert organizuju manifestaciju povodom obeležavanja završetka procesa mirne reintegracije i na taj način podsećamo koliko je taj proces važan jer nam je doneo mir na ove prostore. Ove godine stavljamo fokus na civilni sektor i njegovu ulogu u ovom procesu”, kazala je Lana Majer, predsednica Evropskog doma Vukovar.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom vukovarsko-sremskog župana Bože Galića. U ime župana konferenciji je prisustvovao njegov zamenik iz reda srpske nacionalne manjine Đorđe Ćurčić koji je rekao kako se Vukovar i danas bori sa svojim problemima te da još ima prostora za napredak.

U okviru konferencije održana je panel rasprava na kojoj su, na temu uloge civilnog sektora u procesu mirne reintegracije govorili Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije u Zagrebu, Boris Pavelić novinar Novog lista, Vinko Lazić sekretar Zajedničkog veća opština, Nenad Zakošek profesor na fakultetu političkih nauka u Zagrebu i Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

Na konferenciji su se prisutnima obratili i ambasador Nemačke u Hrvatskoj Thomas Schultze kao i Max Brändle, direktor fondacije Friedrich Ebert.

U ime Zajedničkog veća opština na konferenciji u organizaciji Evropskog doma Vukovar govorio je sekretar ZVO Vinko Lazić. 
 
Opšti utisak i prihvaćen stav svih učesnika govori u prilog uspešnosti procesa reintegracije, od zaustavljanja rata, povratka izbeglih, obnove i uspostavljanja normalnih tokova života, ističe u saopštenju za javnost Vinko Lazić.
 
Ne dovodeći u pitanje sve dobre strane procesa mirne reintegracije Lazić navodi da se nakon 20 godina od završetka tog procesa ima pravo i obaveza govoriti i o neispunjenim delovima, odredbama iz Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade Republike Hrvatske o završetku procesa mirne reintegracije. 
 
Pitanja registracije osnovnih škola i školskih ustanova na srpskom jeziku, ravnopravne upotrebe srpskog jezika i pisma u službene svrhe, stambenog zbrinjavanja i isplate penzija za period od 1991. do 1998.godine, samo su neka od otvorenih pitanja, preostalih za rešavanje u narednom periodu, ukazao je sekretar Zajedničkog veća opština Vinko Lazić. 
 
Povodom 20.godina od završetka mirne reintegracije saopštenjem za javnost oglasio se i zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. 
 
U saopštenju podseća da mnogo toga što je postojalo i dogovoreno u tom vremenu danas više ne postoji i ne funkcioniše. A nema, dodaje, ni međunarodne zajednice koja je bila garant provođenja dogovorenog. “Iskreni dijalog između dva naroda i njihovih predstavnika nikada nije vođen, mnogo je nepoverenja u državne institucije i lokalnu vlast”, upozorava Milaković. Međutim, dosadašnja iskustva, smatra Milaković, ne znače da je put mira bio loš nego da mirna reintegracija nije ostvarena. “Uspostava poverenja je nužna i nema druge mogućnosti, a međusobni odnosi ne mogu se graditi na dominaciji Hrvata i isključivanju Srba ili obratno. Vukovar danas nije prosperitetan grad, iako su Srbi isključeni iz svih sfera društva. Zato očekujem od svih da to shvate i daju svoj doprinos da se proces reintegracije vrati na pravi put za dobro svih naših sugrađana”, navodi u saopštenju za javnost zamenik gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.