04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pop rock grupe “Alisa”, “Azra”,”Crvena jabuka” i “Time”…

3 min read

 

Biografija grupe Alisa
Grupa Alisa je nastala 1984. godine. Pevač Pile je svirao pre Alise u Zvučnom zidu, grupi Jedan smer i grupi Sedmi krug. Pre nego što su snimili prvi album i postali slavni grupa je dugo delovala na beogradskoj muzičkoj sceni.

Debi album iz 1985. godine je članove, bukvalno preko noći pretvorio u zvezde tinejdžera. Najveći uspeh su imale pesme ,,Sanja” i ,,Vojskovodja”.

Branimir Džoni Štulić rodjen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Odrastao je u Zagrebu, gde je njegov otac bio prekomandovan (bio je vojno lice).Najvažniji deo svog odrastanja je proveo u ovom gradu, gde je i studirao na filozofskom fakultetu. Često je svirao sam sa gitarom na žurkama na kojima je izvodio tuđe, ali i svoje pesme koje će se kasnije naći na prvom albumu Azre. Prva grupa, preteča Azre, koju je osnovao, zvala se Balkan Sevdah Band, a činili su je dugokosi momci sa akustičnim gitarama i jedna pevačica. Svirali su sve. Naziv grupe je promenjen u Azra, 1977. godine. Azra znači devica, a ime je odabrano po pesmi Hajnriha Hajnea.

Dado Topić je rodjen 4. septembra 1949. godine u selu blizu Nove Gradiške. Pre osnivanja grupe Time, bio je u grupama Djavolji eliksiri, Lavine, Dinamit iz Osijeka i Korni grupi.

Grupu Time je osnovao novembra 1971. godine. Prvi album grupa je snimila veoma brzo, već leta 1972. godine, jer je Dado veći deo tih pesama napisao dok je bio u Korni grupi. Tiraž od petsto primeraka (nije se očekivala veća prodaja) je prodat u veoma kratkom roku, pa se prešlo na doštampavanje narednih godina.

Prva, najbrojnija postava je ostala u grupi veoma kratko, a onda su počele promene i odlasci članova, koji su karakteristika grupe do kraja rada. To je osetila i publika na nekoliko koncerata, gde se dešavalo da samo dva člana grupe sviraju.

Već 1973. godine, grupa privremeno prestaje sa radom zbog navedenih problema. U tom periodu Dado povremeno svira sa grupama Pop sekcija i Septembar, a nastupa i u Nemačkoj i Austriji.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.