04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Krajem 19.veka biciklistički sport omasovio se u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu

2 min read

U gradu na Begeju voze “bicikli” duže od veka, a točak im i danas dika. U Velikom Bečkereku 1897. izgrađena bicilistička staza. Najveći ondašnji šampioni učestvovali u trkama na Velodrumu.

BICIKL je simbol banatske ravnice i neizostavni pratilac žitelja grada na Begeju duže od jednog veka. “Točak” se u Vojvodini smatra najboljim drugom, a vozi se od malih nogu, kanda i pre nego što se prohoda. Ušetao je šarmantno i u popularni bećarac, a mnoge zanimljivosti o uvek popularnim dvotočkašima otkrivaju i ovdašnji istoričari.

O tome svedoči i nedavna izložba “121 godina biciklizma u Zrenjaninu”, autora Siniše Onjina, kustosa  tamošnjeg Narodnog muzeja, i Vladimira Stanara, osnivača i predsednika Kluba “Ciklomanija”, baštinika bogate biciklističke tradicije banatske prestonice.- Krajem 19. veka biciklistički sport omasovio se i u Velikom Bečkerku, kako se tada grad nazivao. Pojavila se potreba za organizovanjem udruženja biciklista, a hroničari su zabeležili da je prvi klub osnovan 31. jula 1896. u bašti gradske Kasine – otkrivaju autori izložbe. O svemu više u emisiji “Lađa sećanja” na talasu Radio Borova koju emitujemo svakog utorka od 14.10 h, a koju tonski i tehnički  realizuju Srđan Bošnjak, Borislav  Vuković i  Srđan Knežević. Emisiju vodi i priprema Srđana Nikolić .

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.