Ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić danas je u velikoj većnici Vukovarsko-sremske županije u Vukovaru uručio 18 ugovora u okviru Poziva na dostavu projektnih predloga „Zaželi – program za zapošljavanje žena“. Poziv za dostavu projektnih predloga je otvoren u junu 2017. godine s početnom vrednosti od 400 miliona kuna.

“Projektom “Zaželi” želimo zaposliti preko 4.000 žena koje će pomagati 16.000 starijih domaćinstava. Glavni cilj projekta je zaposliti žene s 50 i više godina u ruralnim područjima, odnosno potaknuti njihov ostanak na tim područjima, ali i osigurati dodatnu, vaninstitucionalnu pomoć starijim domaćinstvima. Do sada smo uručili 75 ugovora u vrednosti gotovo 265 miliona kuna, od čega se 29 ugovora vrednih 106 miliona kuna odnosi na Vukovarsko-sremsku županiju”, rekao je ministar Pavić. Žene će biti zaposlene na period od 2 godine, a pored toga imaće mogućnost da iskoriste i 7 hiljada kuna za svoje obrazovanje kako bi postale konkurentnije na tržištu rada. Za svako domaćinstvo biće obezbeđeno po 200 kuna mesečno za higijenske potrepštine.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić zahvalio se Ministarstvu rada i penzionog sistema na ovakvom projektu koji je , kaže, Vukovarsko-sremska županija dočekala spremna, što dokazuje i iznos povučenih sredstava.

U ime Grada Vukovara, ugovor za projekat pod nazivom “Pokloni mi osmeh” vredan 7 i po miliona kuna, potpisao je gradonačelnik Ivan Penava.

“Grad Vukovar je povukao najviše sredstava u Vukovarsko-sremskoj županiji, a četvrti je u Republici Hrvatskoj. Putem ovog programa na dve godine zaposliće se 50 žena koje će se podeliti na 300 korisnika. Reč je o sveobuhvatnom projektu koji polazi od edukacije korisnica, nabavke bicikala i plaćanja troškova prevoza te nabavke potrepština za krajnje korisnike na mesečnom nivou do 200 kuna po korisniku”, pojasnio je Penava.


Ugovor je uručen i Opštini Erdut za provođenje projekta pod nazivom “ZAŽELI i (P)ostani zaposlena žena – projekat zapošljavanja žena na području opštne Erdut“. Prema rečima načelnika ove opštine Jugoslava Vesića projekat je ukupne vrednosti nešto manje od 3 miliona i 400 hiljada kuna, a biće zaposleno 25 žena sa područja ove opštine koje će brinuti o 100 korisnika. Projektom je predviđena i mogućnost da žene pohađaju dodatnu edukaciju, kaže Bojana Orsić iz Preduzetničko-razvojnog centra Opštine Erdut lokalne razvojne agencije i dodaje kako će edukacja biti upisana u radnu knjižicu što će ženama kasnije otvoriti mogućnost da osposobljene kao gerontodomaćice budu konkurentnije na tržištu rada ili čak otvore svoj dom za stare i nemoćne. Ciljana grupa su žene preko 50 godina starosti sa najviše završenom osnovnom ili srednjom školom, napomenula je Orsić.

Projekat naziva “Budi aktivna” vredan 2 miliona i 900 hiljada kuna odobren je Opštini Andrijaševci, a prema rečima načelnika te opštine Damira Dekanića kroz projekat će biti zaposleno 20 žena.

Budući da je ministarstvo do 1. septembra zaprimilo projektne predloge u vrednosti oko 600 miliona kuna, poziv za dostavu predloga je prema pravilima Evropske komisije morao biti zatvoren, ali ministar Pavić je najavio povećanje alokacije tako da će projekti koji nisu prošli , dobiti priliku da ponovo budu prijavljeni.