U nedelju će pravoslavni hrišćanski vernici proslaviti najradosniji hrišćanski praznik, praznik rođenja Isusa Hrista – Božić.

“U 2 hiljade godina obeležavanja mnogi običaji su utkani u proslavu Hristovog rođenja. Iako svaki kraj ima svoje sprecifičnosti, većina običaja vezana uz praznovanje Božića je univerzalna “, kaže Dragan Serdar, drugi paroh borovski.

“Već nekoliko nedelja pred sam Božić crkva obeležava jednu poveznicu porodice sa ovim događajem, pa su tako tri nedelje, svaka pojedinačno, posvećene deci, majkama i očevima. Dva dana pre Božića obeležavamo Tucindan, a sam dan pre Božića je Badnji dan za koji je vezano mnoštvo običaja”, dodaje Serdar.

“Običaj je da se za Badnjak u večernjim časovima, posle večernjeg bogosluženja vrši spaljivanje badnjeg drveta. Samim činom spaljivanja badnjeg drveta simbilizujemo čin kada je Josif zapalio vatru kako bi zagrejao prostor i sačuvao novorođenog Isusa od hladnoće. Ali taj čin ne bi trebao da zaseni smisao praznika, što se često kod nas i dešava, te ljudi zaborave suštinu proslave ovog radosnog praznika.

Svako bi trebao da se te večeri izmiri pre svega sa samim sobom, a zatim sa svojim ukućanima i svima ostalima, jer je to praznik kada treba da zaista u miru i dostojanstveno obeležimo dolazak spasitelja u svet. Taj praznik nikako ne bi smeo da bude vreme kada ispoljavamo neko nedostojno ponašanje, i u tom smislu bih hteo da apelujem na sve koji obeležavaju praznik u našem mestu da se uzdrže od neprimerenog ponašanja koji nije u duhu ovog praznika. Tradicija proslave Božića u našem narodu je duga i on se oduvek proslavljao u krugu porodice, u miru, međusobnoj ljubavi i uvažavanju. Pozivam naše meštane da Badnji dan i Božić proslavimo onako kako to i dolikuje, u miru i molitvenom radovanju”, dodao je Serdar i uputio čestitku povodom Božića.

“Svim meštanima i svim ljudima dobre volje, gde god živeli, želim da u ime starešine našeg hrama oca Čede Lukića, našeg sveštenstva i u moje lično ime uputim najiskrenije čestitke povodom najradosnijeg praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista sa željom da u nastupajućoj godini u njihovim porodicama bude puno zdravlja, uspeha, ljubavi i svakog Božijeg blagoslova, da ih sve Gospod čuva u sve dane njihovog života. Svako dobro od Gospoda! “, poručio je drugi borovski paroh Dragan Serdar.