04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nove pronatalitetne mere za građane Vukovara

2 min read

Grad Vukovar će u ovoj godini sufinansirati režijske troškove porodicama s troje i više dece do 16 godina starosti u godišnjem iznosu do 6300 kuna, objavio je gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima cilj ove mere je zadržati mlade porodice u Vukovaru.

Korisnici mogu biti porodice koje ostvaruju prihod veći od osnovice na osnovu koje se izračunava iznos zagarantovane minimalne naknade koju odlukom određuje Vlada RH u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi, što znači da ovu meru ne mogu koristiti porodice koje svoja prava ostvarju preko Centra za socijalnu skrb. Ova mera je jedinstvena u Hrvatskoj, a prema provedenoj anketi obuhvatiće stotinjak vukovarskih porodica, rekla je pročelnica za društvene delatnosti Ana Kustura i navela da se pravo na naknadu za troškove stanovanja domaćinstvima s troje ili više dece do 16 godina starosti odnosi se na naknadu za troškove vode i odvodnjeu iznosu do 100 kuna mesečno, naknadu za troškove električne energije u iznosu do 200 kuna mesečno, naknadu za troškove grejanja u iznosu do 300 kuna mesečno, naknadu za troškove plina u iznosu do 300 kuna mesečno, naknadu za troškove odvoza kućnog otpada u iznosu do 50 kuna mesečno i naknadu za troškove ogreva (kruta goriva) jednom godišnje iznos od 2.100  kuna najkasnije do 30. septembra tekuće godine.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Marijana Pavličeka za ovu meru je u gradskom budžetu obezbeđeno milion kuna, a još 15 miliona kuna grad Vukovar godišnje izdvaja za druge pronatalitetne i socijalne mere.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.