13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Započela obnova Srpskog doma u Vukovaru

3 min read

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić izvestio je članove skupštine ove srpske institucije,na sinoć održanoj sednici, o aktivnostima vezanim za obnovu Srpskog doma u Vukovaru u 2018. godini.

“Zajedničko veće opština je jedan od tri suvlasnika Srpskog doma u Vukovar. Osim ZVO-a vlasnici po jedne trećine su Srpsko narodno veće i Srpska pravoslavna crkvena opština Vukovar. Pre petanestak dana formirali smo Upravni odbor u koji su imenovana po dva predstavnika svake od ove tri institucije. U ovom trenutku započeli su radovi na čišćenju samog terena dvorišnog dela kao i unutrašnji radovi u glavnoj zgradi u kojoj će biti smeštene kancelarije za sveštenike i prostorije koje će koristiti različita srpska udruženja s područja grada Vukovara, a po potrebi i šireg područja”, rekao je Jeremić u izjavi za Radio Borovo i dodao da je predviđeno i uređenje tavanskog prostora sa nekoliko prostorija koje će se iznajmljivati. U dvorištu se planira izgradnja još jedne nove zgrade sa multifunkcionalnom dvoranom površine oko 250 kvadratih metara za održavanje manifestacija, podrumskim prostorijama u kojima će biti smeštena biblioteka te tavanskim prostorom za galeriju.

Jeremić je podsetio da je sredstva za obnovu Srpskog doma u Vukovaru donirala Vlada Republike Srbije.

“Vlada Republike Srbije je za obnovu izdvojila milion evra, a ostatak sredstava potrebnih planiramo namaknuti iz različitih izviora.Očekujemo značajna sredstva iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost budući da se planira energetska obnova zgrade, drugi izvor je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara odakle su nam obećali pomoć, a računamo i na podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske kada govorimo o prednjem delu zgrade Srpskog doma koja je zaštićeno kulturno dobro i ona se mora rekonstruisati prema nalogu Konzervatorskog odeljenja u Vukovaru. Kada se sve to sabere, smatramo da ćemo imati dovoljno nivca da završimo i izgradnju i sanaciju Srpskog doma i da će on do kraja iduće godine biti stavljen u funkciju”, zaključio je Jeremić.

Ispred Zajedničkog veća opština u Upravni odbor Srpskog doma u Vukovaru imenovani su dr Vojislav Stanimirović i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.