06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otpremljena pomoć u hrani za bogosloviju manastira Krka

3 min read

 

Danas je iz Mesnice Bođirković u Borovu put Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” manastira “Krka” otpremljena vredna donacija u mesu i mesnim prerađevinama u vrednosti oko 22 hiljade kuna. Reč je o tradicionalnoj akciji srpske zajednice na istoku Hrvatske kojom je ovog puta koordinisalo Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

“Od prikupljene sume kupljeno je 20 polutki mesa ukupne količine oko 1 tone koje je prerađeno u mesnici Bođirković”, rekao je koordinator akcije Svetislav Mikerević koji se ovom prilikom zahvalio vlasniku Mesnice Bođirković na velikom trudu i doprinosu ovoj akciji s obzirom da je svo meso besplatno obradio.

Pored Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije u akciji su učestvovali i Samostalna demokratska srpska stranka, Zajedničko veće opština, opštine Trpinja, Šodolovci, Markušica, Erdut, Negoslavci i Borovo te VSNM grada Vukovara, VSNM opštine Borovo, VSNM opštine Trpinja te VSNM Osječko-baranjske županije. U ime Bogoslovije donaciju je primio sveštenik Bojan Savić.

“Trenutno imamo 38 bogoslova-učenika i ova donacija za nas ima velik značaj. Od ove pomoći imamo 7 meseci prehranu za decu koja se školuju na našoj Bogosloviji. Zahvaljujem se u ime manastira Krka i Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” svima koji su učestvovali u ovoj akciji te se nadamo i daljoj saradnji ne samo sa vaše strane nego i sa naše. Trudićemo se da održimo naš narod i ovde i u Dalmaciji, ali i šire, gde god naša pravoslavna crkva postoj.”, rekao je Savić.

Otpremanju humanitarne pošiljke prisustvovao je i predsednik gradske organizacije SDSS-a Đorđe Ćurčić.

“Zadovoljstvo mi je što po šesnaesti put organizujemo ovu humanitarnu akciju, i drago mi je da su se svi uključili u nju. S ovim ćemo i zaključiti ovu godinu, ali i dalje ćemo se truditi da pomažemo i uključujemo se u humanitarne akcije za one kojima je to potrebno”, rekao je Ćurčić.

Akciju je pozdravio i predsednik županijske organizacije SDSS-a VSŽ i načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

“Ovo je jedna veoma lepa tradicionalna akcija i zahvaljujem se svim kolegama što svake godine odobravaju sredstva i time pokazuju razumevanje za potrebe ove Bogoslovije. Mi kao zajednica kao i naše institucije dužni smo da kad god smo u prilici pomognemo i očuvamo duhovnost na ovim prostorima koja je deo našeg identiteta”, zaključio je Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.