04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Novogodišnji prijem u Opštini Borovo

5 min read

Povodom novogodišnjih praznika predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović organizovali su prijem za predstavnike društveno-političkog života. Kada je reč o infrastrukturnim projektima godinu na izmaku obeležili su radovi na izgradnji kanalizacije, koja će iduće godine biti završena, rekao je načelnik Baćanović.

– Taj posao je skoro završen, ostao je još kilometar i po deonice državne ceste D-519, da bi posao u potpunosti bio završen. Reč je o kapitalnom projektu vrednosti preko 100 miliona kuna. To je najznačajniji projekat u prošloj, u ovaj, ali i idućoj godini – istakao je Baćanović. Podsetio je da će Opština Borovo subvencionisati priključak na kanalizaciju sa po 500 kuna po domaćinstvu.

Od ostalih infrastrukturnih projekata izdvojio je postavljanje LED rasvete u četiri ulice u Borovu duž državne ceste D-519 i alfaltiranje deonice tzv. Crnog puta, sufinansirane sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U idućoj godini u Borovu će biti realizovan još jedan značajan projekat, ugovoren ove godine. To je izgradnja reciklažnog dvorišta. U planu je i izgradnja višenamenske sale za potrebe borovskih udruženja i staračkog doma u centru mesta za 50 korisnika, koji bi omogućio zapošljavanje 20-ak osoba, dogradnja Vatrogasnog doma itd.

Pohvalio je i rad Projekt centra Borova. Iako je u njemu zaposlena samo jedna osoba, Miloš Maksimović, Projekt centar Borovo je u ovoj godini povukao više od 6 miliona kuna za sedam projekata, među kojima je i reciklažno dvorište te projekat “Zaželi” . U sklopu istoimenog programa zapošljavanja žena u Borovu će na period od dve godine biti zaposleno 20 žena koje će brinuti o najmanje 80 korisnika, starih, nemoćnih i invalidnih osoba.

Uprkos dobrim finansijskim pokazateljima, ono čime predstavnici opštinske vlasti nisu zadovoljni je katastrofalna demografska situacija, u kojoj je tri puta više umrlih nego rođenih i iseljavanje stanovništva, posebno mlađeg, koje u potrazi za poslom i boljim životom odlazi u inostranstvo.
U Borovu je od početka godine umrlo 76 osoba, a rođeno je svega 25 beba.

– Tu smo kao društvo potonuli, ali verujem da ćemo se boriti, koliko god je to u našoj mogućnosti da to popravimo – kazao je Baćanović.

Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo i predsednik Opštinske organizacije SDSS-a Srđan Jeremić izrazio je zadovoljstvo izvršnjem ovogodišnjeg budžeta.

– Proteklom godinom sam zadovoljan, budući da smo budžet ostvarili na nivou od oko 7 miliona kuna, što je mnogo više u odnosu na sve prethodne godine. S obzirom na sve okolnosti možemo biti zadovoljni. Sredstva koja smo ostvarili na prihodovnoj strani budžeta otišla su na razvoj komunalne infrastrukture, razvojne projekte, poboljšanje društvenog života i socijalne politike.

Opštinsko veće Borova je na poslednjoj sednici usvojilo i predlog budžeta za 2018.godinu, u iznosu od približno 18 miliona kuna. Uz subvencije za priključak na kanalizacionu mrežu, u idućoj godini biće povećana naknada za novorođenčad, na hiljadu i po kuna, a učenicima osmih razreda iz opštinskog budžeta biće finansirana ekskurzija, podseća Jeremić.

Pohvalio je i konstruktivan rad Opštinskog veća u protekloj godini.

– Očekujem nastavak saradnje i u 2018. godini sa svim većnicima u Opštinskom veću, pozicije i opozicije, da budemo konstruktivni kao što smo i dosad bili i dobronamerni. Svaki konstruktivan predlog će biti razmotren i ako je moguće uvršten u plan aktivnosti – napominje Jeremić.

Predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović ujedno su svim meštanima Borova čestitali novogodišnje i božićne praznike.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.