02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nakon tri godine od poplava obnovljena crkva u Rajevom Selu

3 min read

 

 

Radovi na obnovi pravoslavne crkve svetog Prokopija iz 1887. godine u Rajevom Selu, koji su započeli jesenas, završeni su proteklih dana postavljanjem oltarskog stola. Time su se stekle pretpostavke za održavanje bogosluženja u toj crkvi stradaloj u poplavi koja je 2014. godine zadesila istočni deo županjske Posavine.

Prema rečima vinkovačkog paroha Predraga Azapa koji brine i o potrebama vernika u Rajevom Selu, sakralni objekti uništeni u poplavi nisu bili uvršteni u obnovu poput porodičnih kuća, tako da je hram tri godine čekao obnovu.

“Mi smo u nekoliko navrata pokušavali od prijašnjih Vlada, Milanovićeve, Oreškovićeve do Plenkovićeve, da tražimo način da se ta crkva obnovi, međutim dobijali smo odbijenice, jedno ministarstvo je prebacivalo na drugo….Prošlog leta dobili smo ministricu Vinkovačanku Gabrijelu Žalac koja mi je rekla da će pronaći model za potpomognuta područja kako bi se crkva obnovila. Javili smo se na natječaj i prošle godine dobili poziv da potpišemo ugovor”, kaže paroh Azap.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije finansiralo je radove vredne oko 300 hiljada kuna.

“Uradili smo 80 odsto posla, izvršeno je uređenje kompletne lađe crkve iznutra, novi časni presto od mramora tako da se može služiti bogosluženje i sveta liturugija, tako da ćemo ako Bog da na Božić da služimo ponoćno jutrenje, a izvana je obijen sav malter do krova, crkva je omalterisana i obojana, a ako Bog da na godinu ćemo da uradimo toranj i kapu tornja te pozlatimo krst na tornju”, govori prota Azap.

Parohija Rajevog Sela i cele Cvelferije broji oko stotinu pravoslavnih domaćinstava.

“Sigurno je da će ovo za vernike biti radost da se mogu ponovo uključiti u sveta bogosluženja jer se zbog poplava i stanja hrama u njemu nije tri godine služilo”, zaključuje Azap.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.