04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Željko Sabo pozvao na zajedništvo

5 min read

Gradska organizacija SDP-a Vukovar nakon nedavno održane konvencije i ostavki dela rukovodstva deluje normalno u okviru statuta, rekao je novi predsednik vukovarskog SDP-a Željko Sabo na današnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi javnosti saopštio aktivnosti ove organizacije. Najavio je večerašnju božićno-novogodišnju zabavu za članove SDP-a i simpatizere. Decu članova SDP-a, simpatizera i socijalno ugroženih tradicionalno će darovati paketićima, a donirali su i hiljadu kuna socijalnoj samoposluzi u Vukovaru.

Osvrnuvši se na rad gradske uprave Sabo je rekao da SDP u Vukovaru želi biti konstruktivna opozicija i raditi na dobrobit svih građana. Navodeći primer Osijeka i Osječko-baranjske županije koji su na nedavnoj sednici Vlade u tom gradu potpisali ugovore za preko 2 milijarde kuna vrednih projekata Sabo je rekao je da je Vukovar trebao bolje iskoristiti sednicu Vlade održanu prošle godine. Dodao je kako su projekti za koje je Vlada obećala 60 miliona kuna svi započeli u njegovom gradonačelničkom mandatu, od saobraćajnice na Priljevu, gradske lučice, šetališta uz Dunav i Vodotornja za koji kaže da je do sada mogao biti završen, ali je gradonačelnik Penava odbacio mogućnost finansiranja iz ministarstva branitelja gde su bila obezbeđena sredstva te izbacio i restoran koji je bio u projektu.

Osvrnuo se i na Odluku gradskog veća kojom će Grad Vukovar novcem Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara kupiti od firme Borovo zemljište borovskog aerodroma.

“Bilo je dogovoreno da će Vlada RH u okviru dugovanja firme Borovo od 20 miliona kuna otpisati taj dug, da će aerodrom pripasti državi, a da će država to zemljište darivati gradu Vukovaru. To je tada bilo poljoprivredno zemljište i ja sam kao gradonačelnik imao zadatak da se u GUP-u to zemljište prenameni u industrijsko.Mi smo to učinli, ali se to nije realizovalo, iako je trebalo, svi su papiri bili spremni. Gradsko veće Vukovara je na jučerašnjoj sednici donelo odluku da Grad Vukovar kupi to zemljište, koje sada vredi 36 miliona, umesto da ga je država poklonila gradu Vukovaru, kao što se to dogodilo u Osijeku”, istakao je Sabo.

Sabo je pozvao sve političke opcije u Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji na zajedništvo kako bi se što bolje iskoristila sredstva evropskih fondova pohvalivši u tom kontekstu nastojanjja ministarke Gabrijele Žalac.

“Po mojim viđenjima ministrica Žalac raspolaže velikim mogućnostima, ali ima tešku situaciju zbog nedostatka projekata. Očito je da ih mi u Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji nemamo, kada je Osječko-baranjska županija potpisala ugovore na 2 milijarde kuna. Potrebna je bolja saradnja svih gradova sa županijom i treba pružiti maksimalnu podršku rukovodstvu županije, da svi gradonačelnici sednu za sto i bez obzira na političke opcije guraju te projekte”, poručio je Sabo.

Konferenciji su prisustvovali i Željko Fekete, novi sekretar vukovarskg SDP-a i Goran Bošnjak, potpredsednik organizacije i gradski većnik. Bošnjak je upozorio na smanjenje plata u gradskoj upravi koje je, kako je rekao, za gradonačelnika i njegove zamenike simbolično, ali za zaposlene službenike znatno. Smatra da je to posledica zapošljavanja novih službenika poslednjih godina, ali i neodrživosti projekata poput bazena u Borovu naselju koji generiše gubitke od 7 miliona i 600 hiljada kuna godišnje što se nadoknađuje iz gradskog budžeta. To je pokazatelj da grad Vukovar teško funkcioniše u ovoj situaciji, rekao je Bošnjak podsetivši kako su na to upozorili i nedavno kada je gradska uprava studentima ukinula sufinansiranje prevoza. Bošnjak je izrazio nadu da neće doći do ukidanja socijalne pomoći jer u gradu još uvek postoji potreba za socijalnim davanjima i građani tu pomoć očekuju.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.