25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Večne pesme ansambla “Narakord”…

4 min read

 

Danas slušamo starogradske pesme i govorimo o ansamblu “NARAKORD” koji je sinonim za kvalitetnu i lepu staru , a i novu gradsku pesmu
„Velika kulturna baština našeg naroda zaslužuje da se neguje na dostojan način, ne krnjeći lepotu i raznolikosti večnih pesama. Brižljivo odabranim aranžanima, ansambl „Narakord“ se predstavlja čistoćom i briljantnošću glasova. On ujedinjuje starogradske i narodne pesme Srbije i drugih krajeva, snagom i jednostavnošću svojstveno autentičnom tradicionalnom stilu.“ napisao je Đorđe Kangrga osnivač jednog od najstarijih ansambala starograd. melosa u Srbiji- ansambla” NARAKORD”.

Da je to zaista tako posvedočićemo se i sami , slušamo ….jednu od njihovih najpoznatijih FIJAKERIST……

Ansambl „Narakord“ nosi zvanje jednog od najstarijih ansambala starogradskog melosa u Srbiji i sinonim je za kvalitetnu i lepu novu gradsku pesmu. Osnovao ga je beogradski pregalac pomenutih muzičkih pravaca i doktor stomatologije Đordje Kangrga, davne 1975. godine.
U svom skoro četrdesetogodšnjem postojanju, ansambl „Narakord“ održao preko 400 solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu: „sve od Aljaske do Australije“, gostovao je u mnogim televizijskim i radio emisijama i na muzičkim festivalima. Samo u beogradskom Domu sindikata održao je četiri solistička koncerata, koje je snimila RTS.

„Narakord“ je snimio gotovo sve izvorne narodne pesme iz Srbije i preko 100 najpoznatijih starogradskih. Neke od njegovih legendarnih novih gradskih pesma su: „Pesme smo pevali stare“, „Hej Sombore“, „Fijakerist“. Zanimljivi su njegovi prepevi u novim aranžmanima poznatih italijanskih kancona, ruskih i ukrajinskih narodnih pesama, kao što su numere: „O sole mio“, „Dnjepr široki“, „Kaljinka“, ciganska numera „Amange romane“ iz filma “Cigani lete ka nebu“.

U svom repertoaru ovaj poznati ansambl snimio je gotovo sve izvorne narodne pesme iz Srbije (od toga vise i za muzicki arhiv Radio Beograda), preko 100 najpoznatijih starogradskih pesama, a poznate su i njihove nove gradske pesme „Pesme smo pevali stare“, „Hej Sombore“, „Fijakerist“… Zanimljivi su njihovi prepevi u novim aranzmanima Djordja Kangrge poznatih italijanskih kancona, ruskih i ukrajinskih narodnih pesama, kao sto su numere „O sole mio“, „Dnjepr siroki“, „Kaljinka“, ciganska numera „Amange romane“ iz filma „Cigani lete ka nebu“…
Poznati beogradski pregalac starogradske i nove gradske muzike doktor stomatologije Djordje Kangrga, osnovao je 1975. godine ansambl „Narakord„, koga neki muzikolozi nazivaju „srpskim „Rolingstounsima“, aludirajuci na njihovu kohezivnost i vek trajanja. Vec 1976. godine snimaju debi album „Kazi mi, kazi“ za mocnu diskografsku kucu Produkciju gramofonskih ploca Radio televizije Beograd (PGP RTB). Tada starogradski melos nije bio u modi pa su kasnije četiri albuma snimili za zagrebacki „Jugoton“.
Na Večerima starogradske pesme u okviru festivala „Beogradsko proleće“, osvajaju četiri nagrade, a pobedjuju 1983. godine sa pesmom Bore Đorđevića „Kad ispijem svoje piće“.
Kroz ansambl „Narakord“ prošao je ogroman broj muzičara i pevača. Stalnim podmladjivanjem članstva, u traganju za najsposobnijima, ansambl je iznedrio veliki broj danas poznatih eminentnih izvodjača.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link