25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Verbalni sukob Penave i Buljana obeležio aktuelni sat Gradskog veća Vukovara

5 min read

Na početku aktuelnog sata koji je prethodio današnjoj 5. sednici Gradskog veća Grada Vukovara većnici iz redova HDZ-a i HKS-a najavili su kako neće postavljati pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi kako bi skratili trajanje sednice zbog svečanog prijema gradonačelnika sa privrednicima sa ovog područja, koji sledi nakon sednice.

Za pitanje gradonačelniku javio se Darko Buljan iz SDP-a i tom prilikom je prozvao Penavu i njegove saradnike kako su propustili priliku da dovedu “kralja laminata” švedskog investitora Darka Pervana u Vukovar, citirajući tom prilikom natpise u novinskim člancima i navodnu izjavu samog Pervana u kojoj kaže da je za razliku od Vukovara u Ogulinu imao odličnu saradnju s gradskim vlastima.


Odgovarajući na njegovo pitanje Penava je rekao većniku Buljanu kako ne poznaje problematiku projekta dovođenja drvne industrije u Vukovar i istakao kako je upravo zbog tog projekta dolazio u sukob kako sa Vladom tako i sa raznim lobijima. Dodao je kako izjavu koju je naveo Buljan , nije dao Pervan nego njegov prokurista u Hrvatskoj. Penava je istakao i kako se
na projektu i dalje intenzivno radi.

Prilikom Penavinog izlaganja većnik Buljan ga je više puta prekidao te je došlo do povisivanja tona i žustre rasprave koju je u više navrata prekidao predsednik veća Tomislav Šota. Šota je naglasio kako većnici imaju pravo da postavljaju pitanja ali vodeći računa o dignitetu kako samih sebe tako i ljudi koji rade u Gradskoj upravi. “Ukoliko se ovakve situacije budu ponavljale nakon opomene biću primoran da primenim sankcije koje propisuje Poslovnik o radu Gradskog veća.”

Nakon smirivanja tenzija, aktuelni sat je nastavljen. Većnik Goran Bošnjak (SDP) je gradonačelniku uputio pitanje kada bi moglo biti izgrađeno parkiralšte na Olajnici prema ulici 204. vukovarske brigade na koje je dobio odgovor da bi taj problem stanovnika Olajnice mogao biti rešen do kraja iduće godine.

Većnicu Mirjanu Semenić Rutko (BM365) zanimalo je postoji li način da se pomogne u rešavanju problema 35-ero dece sa posebnim potrebama koja nisu dobila asistenta u nastavi? Gradonačelnik je pitanje prosledio pročelnici Odeljenja za društvene delatnosti Ani Kusturi koja je rekla kako Grad nema mnogo prostora da deluje po tom pitanju ali da rade na pronalaženju načina da se i tim učenicima obezbede asistenti u nastavi.

Većnik Pavao Josić (MOST) upitao je gradonačelnika kada će prestati da ga”maltretira” jer ga je kako kaže pored toga što ga je tužio, i prijavio DORH-u. Penava je odgovorio da na taj način štiti sebe i svoje saradnike koje je Josić svojevremeno nazvao “panjevima” i “mafijom”.

Većnik iz reda DSS-a Aleksandar Pribičević uputio je Penavi pitanje kako će se rešiti problematika dodele stanova i upitao postoji li način da se porodice branitelja koje imaju prioritet pri dodeli stanova stave na drugu, paralelnu listu kako bi i drugi građani mogli ostvariti pravo na dobijanje stana. Pri tom je naglasio kako ne želi umanjiti njihov značaj, nego da se pronađe rešenje da i građani koji nemaju taj status reše svoje stambeno pitanje. Penava je rekao kako je ove godine kvota podignuta sa oko 70 na gotovo 130 stanova, a ove godine stanove je dobilo 70 braniteljskih porodica i tako je značajno smanjen njihov broj. Dodao je i kako Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje lobira za dodelu sredstava za izgradnju treće stambene zgrade u blizini vukovarske kasarne čijom izgradnjom bi se olakšalo stambeno zbrinjavanje.

Većnika Borislava Nikolića (DSS) zanimalo je na koji način će se finansirati udruženja s područja Grada u prva dva meseca 2018., dok im ne budu dodeljena sredstva iz budžeta Grada, s obzirom da se deo njih velikim delom finansira samo iz gradskog budžeta. Pročelnica Odeljenja za društvene delatnosti Ana Kustura rekla je kako je to posledica toga što je gradski budžet izglasan kasnije nego prethodnih godina te se sada moraju ispoštovati svi propisani rokovi. Takođe je naglasila da će udruženjima biti isplaćena i sredstva za januar i februar, retroaktivno.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.