02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vinkovci: Sednica Štaba civilne zaštite VSŽ

3 min read

U Vinkovcima je juče održana sednica Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije, kojom je predsedavao načelnik Štaba Zdravko Kelić.

U uvodnom delu sednice raspravljalo se o radu u 2017 godini, a članovi Štaba podneli su izveštaje, svako iz svog područja delovanja. Poseban osvrt stavljen je na osposobljenost i opremljenost interventnih timova, koja je na zavidno visokom nivou.

Sednica je nastavljena podnošenjem izveštaja o projektnim aktivnostima projekta „Ember“. Projekat se nalazi u završnoj fazi i finansiran je iz sredstava Evropske unije. Cilj projekta je nabavka specijalističke opreme za potrebe interventnih timova civilne zaštite, ukupne vrednosti 4 i po miliona kuna sa hrvatske strane i 3 miliona kuna sa strane partnera iz Srbije.

Voditeljka projekta Danijela Barišić članove Štaba izvestila je o realizovanim projektnim aktivnostima, od kojih je izdvojila kupljenu računarnu opremu, isušivače vlage, ormare za skladištenje za potrebe Crvenog krsta, čamce za pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar, punilice za pesak s pripadajućom opremom, mobilne kuhinje, šatore, ronilačku opremu i 7 vozila, od čega 2 pick-up vozila i 5 kombi vozila.

Poslednja projektna aktivnost biće održavanje završne konferencije koja je zakazana za sutra, a na kojoj će biti predstavljene sve projektne aktivnosti, provedene s ciljem poboljšanja sistema odbrane od poplava i uopšte sistema civilne zaštite.

Na sednici Štaba civilne zaštite raspravljalo se i o planu aktivnosti u 2018. godini i zaključeno je sledeće – nastaviće se provođenje opremanja i osposobljavanja interventnih timova sistema civilne zaštite, u skladu s važećim sporazumima između Vukovarsko-sremske županije i gradova s područja županije, oformiće se baza podataka o svim faktorima civilne zaštite, pokušaće se osigurati nekoliko odvojenih skladišnih prostora za opremu, obaviće se osposobljavanje svih članova Štaba za obavljanje poslova civilne zaštite i aktivno će se raditi na izradi procene rizika za Vukovarsko-sremsku županiju.

U završnom delu sednice načelnik Štaba Zdravko Kelić i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić izvestili su prisutne članove da kupljeni „TETRA“ sistem za radiokomunikaciju na terenu funkcionište dobro i da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje za područje Vukovarsko-sremske županije odobrila uključenje još dodatnih 200 radnih kanala s čime bi se rešila komunikacija između svih operativnih snaga sistema civilne zaštite, na nivou opština i gradova odnosno Vukovarsko-sremske županije u celini.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.