15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Energetska obnova zgrada

3 min read

Povodom otvaranja Poziva ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja  juče je u zagrebačkom hotelu International organizovalo Konferenciju za 300-njak predstavnika državne, regionalne i lokalne samouprave, kako bi ih informisali o kriterijumima i uslovima koje je potrebno ispuniti da bi kao potencijalni prijavitelji mogli energetski obnoviti svoje zgrade. 

 

Tom prilikom potpredsednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar istakao je kako je dobra stvar da će nakon što se uredi zgrada, troškovi energenata – struje, plina i svih goriva biti manji nego pre obnove i onda će nosioci te infrastrukturne investicije moći ta sredstva koristiti za neke druge stvari – za poboljšanje komunalne infrastrukture opštinama i gradovima, za poboljšanje uslova rada u vrtićima i dr.

 

Takođe je najavio da će u sledeće četiri godine biti više od pet milijardi kuna investicija u energetsku efikasnost, a od toga 2,3 milijarde će biti sredstva Evropske unije.

 

“Mislimo da će biti puno posla, posebno za male građevinske firme koje dosad nisu baš imale posla jer su bile kooperanti velikima. Sada će se i oni moći javiti na konkurse u samoj izgradnji i u rekonstrukcijama i moći će tu dobiti kvalitetne cene i dobro platiti svoje radnike”, kazao je Štromar.

 

U okviru ovog Poziva ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ osigurano je 380 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000 kuna, a najviši 40.000.000 kuna. Bespovratna sredstva dodeljivaće se putem otvorenog postupka dodele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Podnošenje projektnih predloga dozvoljeno je najranije od 15.01.2018., a krajnji rok za podnošenje projektnih predloga je 31.12.2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih finansijskih sredstava.

 

Spomenimo da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ nadležno za specifične ciljeve ‘Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora i ‘Smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama (u višestambenim zgradama i porodičnim kućama). Za sve one koji se nisu uspeli prijaviti na konferenciju, Ministarstvo će tokom 2018. godine organizovati niz informativnih radionica na koje će se moći prijaviti svi potencijalni prijavitelji na Poziv, a prijave na radionice biće moguće već od sutra, 20. decembra.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.