18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Srpsko narodno veće osiguralo novu stolariju za Osnovnu školu Bobota

3 min read

Zahvaljujući sredstvima koja je Srpsko narodno veće osiguralo iz vladinog iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za projekte kapitalnih investicija, Osnovna škola Bobota dobila je novu PVC stolariju na školskoj zgradi. Investicija vredna 228 hiljada kuna realizovana je na predlog Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

Povodom završetka radova Osnovnu školu Bobota posetio je Predrag Krupljan, ekonomski savetnik u SNV-om Centru za razvoj i investicije.

“Došli smo da vidimo kako su ti radovi završeni i na koji način su utrošena sredstva. Drago nam je da možemo finansirati ovakve projekte i bitno je da projekte ovog tipa nastavimo i iduće godine. Vlada je najavila povećanje budžeta Ureda za ljudska prava sa 5 miliona na 9 miliona kuna, tako da se nadamo da će i Srpsko narodno veće povećati budžet za kapitalne investicije”, kaže Krupljan dodajući da je ovogodišnji budžet iznosio 800 hiljada kuna

Direktorica škole Ljubica Vukajlović zahvalila je donatorima na ovoj investiciji koja je od velikog značaja budući da je stolarija na školi bila stara više od 40 godina.

“Stolarija je bila u jako lošem stanju jer je ovaj deo, koji mi nazivamo novijim delom škole, sagrađen 1975.godine. Toliko je stara i stolarija. Prozori su ispadali, duvalo je spolja, u učionicama je bilo hladno. Sada je učenicima toplije, a i računi za plin su manji”, kaže direktorica Vukajlović.

Osnovnu školu Bobota pohađa 160 učenika. Nastava se odvija u dva dela školske zgrade. Stolarija koju je dobio novi deo, potrebna je i starijem delu zgrade sagrađenom davne 1928. godine, a čitavoj školi potreban je novi krov jer pojedine učionice prokišnjavaju dok stropovi prete da se uruše.

“Uopšte ne koristimo učionice likovne i muzičke kulture jer postoji opasnost od urušavanja stropa. Prioritet bi dala krovu, ali i drugom delu zgrade škole gde je stolarija još gora. Bilo je nekakave obnove 1997 godine koju je finansirala norveška Vlada, ali to je bilo dosta loše urađeno”, kaže direktorica. Dodala je da će nakon postavljanja nove stolarije uslediti radovi na novoj fasadi školske zgrade koju će finansirati Opština Trpinja.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.