25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Milaković pozvao nadležne na primenu dvojezičnosti u gradu Vukovaru

2 min read

Zamenik gradonačelnika grada Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković održao je konferenciju za novinare povodom 5 godina od objave rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj i podnošenja zahteva za uvođenje
dvojezičnosti u gradu Vukovaru prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

“Na osnovu tog popisa koji je pokazao da u Vukovaru više od 1/3 stanovnika pripada srpskoj nacionalnoj manjini, proizašlo je i pravo srpske nacionalne manjine na ravnopravnu službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u gradu Vukovaru. Istog dana kao većnik Gradskog Veća podneo sam zahtev Gradskoj upravi da se pristupi promenama radi ostvarenja ovog prava”,
rekao je Milaković.

Milaković je podsetio na postavljanje dvojezičnih tabli u gradu Vukovaru 2. septembra 2013. godine i događaje koji su usledili nakon toga odnosno razbijanje tabli. 4. novembra izmenjen je Statut Grada Vukovara na način da je suspendovana primena odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje se odnose na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Nakon toga Veće srpske nacionalne manjine pokrenulo je postupak ocene ustavnosti i zakonitosti Statuta Grada Vukovara. U tom periodu došlo je i do sakupljanja potpisa za održavanje referenduma o izmeni odredaba ustavnog zakona”, podsetio je Milaković.

12. avgusta 2014. godine Ustavni sud je odlukom zabranio održavanje referenduma, ukinuo Statut Grada Vukovara i naložio da u roku od godine dana bude usklađen sa važećim propisima.

“Pozivam premijera i ministra uprave da primene zakon te da premijer pokaže doslednost u smislu istupanja u javnosti kao osoba koja poštuje pravnu državu i da omogući korištenje prava pripadnika srpske zajednice u skladu s pozitivnim zakonodavstvom Republike Hrvatske”,  izjavio je Milaković.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link