05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Zagrebu održan sastanak na temu isplate zaostalih penzija finansijski oštećenim penzionerima od 1991. do 1998.

2 min read

U Ministarstvu rada i penzionog sistema održani su pregovori između predstavnika vlasti Republike Hrvatske i predstavnika finansijski oštećenih penzionera na temu neisplaćenih penzija pripadnicima srpske zajednice tokom ratnih godina.

Sastankom je predsedavao ministar Marko Pavić, koji je izrazio spremnost Vlade Republike Hrvatske za razgovor oko iznalaženja pozitivnog rešenja za penzije koje pripadnicima srpske zajednice nisu isplaćivale tokom ’90-tih godina. Uz ministra Pavića, u ime Republike Hrvatske govorili su državna sekretarka Katarina Ivanković Knežević, pomoćnica ministra Melita Čičak i pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje Ivo Bulaja.

Finansijski oštećene penzionere zastupali su predsednik Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik Udruženja finansijski oštećenih penzionera Ilija Vojnović, pravni savetnik SNV-a Jelena Borić i predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a Jovan Vlaović.

Predstavnici Vlade Republike Hrvatske napomenuli su kako su pitanja penzija i konvalidacije rada, deo aktivnosti 3.2.3. utvrđenih „Operativnim programima za nacionalne manjine za period 2017. – 2020.“, sa planiranim rokom provođenja u prvom kvartalu 2018. godine.

Kao rezultat pregovora dogovoreno je osnivanje radne grupe koja će uključivati predstavnike Vlade Republike Hrvatske i predstavnike finansijski oštećenih penzionera. Zadatak radne grupe će biti da pojedinačno preispita svaki predmet koji se tiče neisplaćenih penzija i konvalidacije rada za pripadnike srpske nacionalne manjine tokom ratnih godina.

(izvor:ZVO)

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.