04/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Hrana i energija

3 min read

Sinoć je u biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo održana radionica zdrave hrane. Radionicu na temu “Hrana i energija” održala je Milijana Mitrović iz Borova.

Pored teorijskog dela, učesnici radionice imali su priliku probati i zdrave namaze iz kuhinje Milijane Mitrović.

– Budući da je Božićni post sve što sam pripremila je posno. Ti namazi sadrže biljna vlakna koja pospešuju probavu i jačaju imunitet. Za ovu priliku pripremila sam hleb od integralnog brašna s tzv. divljim kvascem koji sam sama proizvela, zatim namaz od slanutka i pinto pasulja koji se brzo priprema i snižava nivo holesterola, pitu s krompirom i gljivama i kolač od mrkve s prirodnim smeđim šećerom – priča naša sumeštanka.

Radionici je prisustvovala i penzionerka Mira Oljača, koju zdravlje dobro služi, a u svojoj ishrani koristi dosta voća i povrća.

– Voće obavezno za večeru, a bez povrća ne mogu zamisliti svoj jelovnik – kaže Mira.

Penzionerka Ljubinka Vuletić je dijabetičarka, koja je zbog bolesti na posebnom režimu prehrane.

– Na mom jelovniku zastupljeni su crni hleb, jabuke i drugo voće, krompir i riba, posebno tunjevina, a meso najmanje –  ističe Ljubinka.

Borovski stomatolog dr Petko Tomić pobornik je zdrave hrane i makrobiotike.

– Ovakvih radionica treba biti više, da se edukujemo i bolje i zdravije živimo – smatra dr Tomić.

– Ljudi su u zabludi kad misle da je zdrava hrana skupa. Za početak je dovoljno da u svoj jelovnik uvrstimo celovite žitarice bogate vitaminima B kompleksa.

U apoteci kupujemo B vitamin, a jedemo beli hleb  – dodaje Milijana.

Sinoćnja radionica bila je prva u organizaciji borovske Prosvjete na temu zdrave hrane. Milijana Mitrović, koja je voditelj projekta “Hranom do zdravlja” pri Evropskom domu Vukovar, gde održava radionice zdrave hrane, pozvala je sve zainteresovane da im se pridruže.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.