18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udruženje Nemaca i Austrijanaca predstavilo svoje adventske običaje

2 min read

Udruženje Nemaca i Austrijanac Vukovar organizovalo je danas u vukovarskoj Gradskoj biblioteci predavanje pod nazivom “Nemački adventski običaji” koje je održala predsednica udruženja Dara Majer.

“Ono najosnovnije i najbitnije što je u nemačkoj tradiciji to je kićenje bora i adventskog venčića. Advent počinje sutra, a svake nedelje se pali nova adventska sveća. Najvažniji je stollen, hleb koji može biti s kvascem ili bezkvasni sa puno kandiranog voća i grožđica. Tu je i lebkuchen, medenjaci sa puno cimeta i mirisnih začina. Uz to se služi gluhwein sa puno raznih začina posebno uškatnog oraščića kako bi ljudi bili veseliji i opušteniji”, ispričala je Dara Majer, predsednica Udruženja Nemaca i Austrijanaca Vukovar koje je osnovano 2004.godine, a danas broji nešto više od 50 članova.

U ime Gradske biblioteke Vukovar sve posetioce je pozdravila direktorica Jelena Miškić. Posetioci su imali priliku da uživaju u tradicionalnim pesmama mešovitog zbora “Drei rosen” i nemačkim božićnim poslasticama.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.