25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoren Državni arhiv u Vukovaru

3 min read

U Vukovaru je sinoć svečano otvorena nova zgrada Državnog arhiva Vukovar, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 11 miliona i 800 hiljada kuna. Novoizgrađeni objekat arhiva ima kapacitet 3.000 dužnih metara građe što se po potrebi može proširiti za još dve hiljade dužnih metara. Svečanosti je prisustvovala i ministarka kulture u Vladi Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

“Ovo je velik događaj za Vukovar, za Vukovarsko-sremsku županiju ali i za čitavu arhivsku delatnost u Republici Hrvatskoj. Otvaranjem ove zgrade dobili smo jedan od najsavremenijih arhiva u arhivskoj mreži Hrvatske i arhiv koji će za dug vremenski period osigurati sve uslove kako za pohranu građe tako i za rad arhivista”, rekla je ministarka.

Državni arhiv u Vukovaru osnovan je pre 10 godina, kao matični arhiv Vukovarsko-sremske županije. To je matična arhivska ustanova koja prikuplja, čuva, zaštićuje, sređuje i obrađuje arhivsku građu, istakao je direktor Državnog arhiva Vukovar Petar Elez.

“Ovde će se nalaziti gradivo koje svedoči o zavičajnoj prošlosti Vukovarsko-sremske županije. Deo gradiva biće prenet iz Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima kao i iz Državnog arhiva u Osijeku. Velik deo gradiva će se uskoro povlačiti i sa terena jer su se sada stvorili uslovi za to. U planu je da ubrzo preuzmemo oko hiljadu dužnih metara arhivskog gradiva nastalog poslovanjem kombinata Borovo pre 1991. godine. Velike količine gradiva će se u doglednoj budućnosti preuzimati od opština, gradova i same županije, i to gradivo će jednog dana biti veoma važno i značajno za našu prošlost”, dodao je Elez.

Zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je ovo jedan od istorijskih dana za grad Vukovae i važan korak u procesu povratka svih onih institucija koje realno pripadaju Gradu Vukovaru kao istorijskom ali i administrativnom i upravnom središtu županije. “Izgradnjom Arhiva omogućen je povratak sve one arhivske građe koja je trenutno rasuta po celoj
Republici Hrvatskoj”, naglasio je Pavliček.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.