02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Počela sezona gripe

2 min read

U Hrvatskoj je počela sezona gripe, mesec i po dana ranije nego što je uobičajeno.

Dosad je potvrđeno 25 obolelih, potvrdili su u Nacionalnom centru za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Nakon što su prvi slučajevi gripe zabeleženi 15. novembra, zasad je molekularnim tehnikama dokazano 25 obolelih, od kojih je nekoliko odraslih osoba razvilo teže kliničke slike u vidu pneumonija i meningoencefalitisa.

Kod svih obolelih potvrđen je virus gripe tipa B, a tipizacijama je utvrđeno da se radi o liniji virusa B-Yamagata koja je cirkulisala i prošle godine.

Vakcinisati se može bez obzira na to što je epidemija već počela, jer najčešće traje do početka aprila. Potrošeno je svih 280 hiljada doza vakcine protiv gripe. U pripremi je dodatnih osam i po hiljada doza.

Vrhunac gripe očekuje se u januaru.

Simptomi gripe bez komplikacija su povišena temperatura, iscrpljenost, drhtavica, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj.

Pomoć lekara treba potražiti ako oboleli ima temperaturu koja traje duže od četiri-pet dana, ako otežano diše, uz kratak dah i jako kašljanje, ako oseća bol ili pritisak u grudima, vrtoglavicu ili ošamućenost, ako povraća i ima proliv te ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma.

Gripu treba preležati, piti mnogo tekućine i mirovati. Gripa ne zahteva posetu lekaru, osim kod komplikacija. Oboleli trebaju ostati kod kuće i ne širiti zarazu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.