23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Galeriji KUD-a “Branislav Nušić” otvorena izložba slika

3 min read

U Galeriji kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” pri Osnovnoj školi Borovo sinoć je otvorena izložba slika, čijom kupovinom zainteresovani ljubitelji likovne umetnosti pomažu rad društva.

– Izložena su 82 rada, uglavnom ulja na platnu, nastala na ovogodišnjoj 26. Međunarodnoj likovnoj koloniji u Borovu i kolonijama koje su održane ranijih godina. Ljubitelji likovne umetnosti kupovinom slike, odnosno svojom donacijom, pomažu rad društva – istakao je predsednik društva Rado Bosić.

Umetničke slike iz Galerije u Borovu krase domove naših ljudi širom sveta. Sliku je za unuku u Švedskoj kupila i Savica Kukić, Borovčanka koja danas živi u Novom Sadu.

– Ne slikam, ali volim likovnu umetnost. Svake godine kupim po jedan rad, uglavnom su to mrtve prirode i pejzaži. Inače, odrasla sam u Borovu, a sada živim u Novom Sadu – priča Savica.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i mlada umetnica Jelena Lazić iz Vukovara, koja je ove godine, po prvi put, učestvovala na 26. Međunarodnoj likovnoj koloniji u Borovu.

– Sviđa mi se postavka izložbe, budući da su zastupljeni i ovogodišnji i stariji radovi, tako da mislim da će se posetioci oduševiti. Ove godine prvi put sam učestvovala u radu likovne kolonije u Borovu, jer se tek odnedavno bavim slikanjem. Pružena mi je prilika da se družim s dugogodišnjim učesnicima ove kolonije i od njih učim. Za mene to predstavlja veliku čast i drago mi je da je i moja slika izložena na ovoj izložbi – kaže 17-godišnja učenica Gimnazije Vukovar. Ova mlada, perspektivna umetnica krajem decembra predstaviće se i vukovarskoj publici, svojom prvom samostalnom izložbom slika. Izložba će, kako saznajemo, biti otvorena u Gradskoj knjižnici Vukovar, a obuhvatiće 15-20 radova ove gimnazijalke, koja po završetku srednje škole namerava upisati studij arhitekture.

Pored predsednika borovskog KUD-a Rade Bosića, posetiocima sinoćnje izložbe obratio se i načelnik Zoran Baćanović, ističući značaj međunarodne likovne kolonije u Borovu, koja se realizuje uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a čiji je generalni pokrovitelj Opština Borovo.

Galerija borovskog KUD-a otvorena je svakog utorka i četvrtka u vremenu od 17 do 19 časova, a na zahtev i ostalim danima.

Do kraja godine zainteresovani ljubitelji likovne umetnosti moći će da kupe slike uz popust od 20 odsto, najavili su organizatori izložbe.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.