06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Radio Borovo proslavio krsnu slavu

2 min read

Kolektiv Radio Borova proslavio je juče svoju krsnu slavu – Svetog Jovana Zlatoustog. Obred osvećenja slavskog kolača i žita u prostorijama radija, u Kulturnom centru u Borovu, obavio je jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski.

–  Danas naša Crkva proslavlja Svetog Jovana Zlatoustog, svetitelja koji je bio izuzetno svestran i najpoznatiji po svom daru besedništva, ali ne samo po tome već i po njegovom molitvenom životu, po mudrostima koje je upućivao svim vernima onoga vremena, koje su vanvremenske i danas itekako aktuelne. U ime sveštenstva hrama Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu, želim svim zaposlenicima Radio Borova srećnu krsnu slavu, da ih Sveti Jovan Zlatousti umudri i čuva, da ih njegov blagoslov prati kroz njihov odgovoran posao kojim se bave i da budu, kao i do sada što su bili, odgovorni i profesionalni u svom poslu – rekao je jerej Serdar.

Sveti Jovan Zlatousti (349—407) bio je najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, veliki podvižnik i reformator. Bio je patrijarh Konstantinopolja (397—402), prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva.

On je i autor knjige “O sveštenstvu”, a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak “Zlatousti”.

Sveti Jovan Zlatousti bio je veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad, današnji Istanbul.

Kao svetitelj praznuje se 13. novembra po julijanskom, odnosno 26. novembra po novom kalendaru.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.