Nove čitanke za srpski jezik uručene vukovarskim srednjoškolcima

Spread the love

Učenicima i profesorima gimnazije i srednjih stručnih škola u nastavi na srpskom jeziku danas su u prostoru Zajedničkog veća opština uručene nove čitanke za srpski jezik od 1. do 4.razreda, čije su autorke vukovarske profesorke Milica Stojanović i Ljiljana Bajac-Nikolić. Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić ocenio je ovaj događaj jednim od najvažnijih u proteklih 20 godina.

“Obrazovanje je bitno za očuvanje celokupnog nacionalnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj, a posebno u istočnom delu gde je naša zajednica najbrojnija”, istakao je Jeremić izrazivši zadovoljstvo što su roditelji i učenici odabirom modela A prepoznali važnost obrazovanja na maternjem jeziku. Uz čitanke od 1.do 4.razreda srednje škole, štampani su i pripadajući udžbenici gramatike te radne sveske. Sve knjige su izašle u izdanju “Prosvjete”, a izradu je finansiralo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Čitanke su za učenike besplatne zahvaljujući donaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u iznosu od milion dinara, dok će udžbenici iz gramatike i radne sveske moći da se kupe. Osim 616 srednjoškolaca koji se obrazuju po modelu A u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, knjige će dobiti i 120 učenika koji u Hrvatskoj pohađaju C model te učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu. Nove čitanke učenicima je svečano uručila Mira Nikolić, ambasadorka Srbije u Zagrebu.

“Pitanje obrazovanja srpske manjine i njenog ukupnog položaja jedno je od najvažnijih pitanja u tom korpusu ljudskih prava kojima Srbija pridaje pažnju i mi ćemo nastaviti da podržavamo srpsku manjinu posebno u toj oblasti. Mislimo da je to važno za budući razvoj srpske manjine, njenu održivost na jednoj teritoriji i jačanje jedne solidne baze za opstanak”, kazala je ambasadorka Nikolić i dodala da je obrazovanje na maternjem jeziku jedno od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije o kojem će se razgovarati na budućim sastancima.