Održana završna priredba akcije “Cvet po cvet – cvetored”

Spread the love

U velikoj sali Kulturnog centra Borovo sinoć je održana završna priredba akcije “Cvet po cvet – cvetored”, u organizaciji borovskog udruženja “Plavi Dunav”. Uz prikaz najlepših borovskih dvorišta i okućnica upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program, u izvođenju tamburaške i folklorne sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”.

U akciji učestvuje i penzionerka Ljubica Mirosavljević, kojoj je pored slikarstva velika ljubav i cveće.

– Volim cveće, uredna i lepa dvorišta, po čemu se prepoznaje svaka domaćica. Po kućnom pragu se zna da li je čista i uredna. U kuću niko ne može da zaviri, ali dvorište sa ulice svako vidi – priča Ljubica.

U svom dvorištu ima dosta cveća, a najviše voli ruže, hortenzije i ljiljane.

– Cveće se mora negovati kao ljubav. Pozivam i ostale meštane da se uključe u akciju i održavaju svoja dvorišta i okućnice, kako bi i naše Borovo bilo čišće i lepše -kaže Ljubica.

Iako akcija nije takmičarskog karaktera, Ljubica kaže da najlepše dvorište u Borovu ima njena prijateljica Gordana Knežević.

– Trebate otići i videti to dvorište. Pomalo joj i zavidim, kad vidim s koliko ljubavi gaji to cveće – iskrena je Ljubica.

I Gordana je članica “Plavog Dunava”.

– Sve što radim radim iz ljubavi, ali se cveću treba posvetiti. Svakodnevno ga zalivati, prihranivati i obavljati sve druge poslove u cvetnjaku, a cveće će vas nagraditi svojom lepotom – ističe Gordana Knežević, koja s putovanja umesto suvenira donosi pelcere za svoj vrt.

Ovo je deseta jubilarna godina akcije “Cvet po cvet – cvetored” podseća predsednik “Plavog Dunava” Ratko Grebić, koji je pozvao i ostale meštane da se uključe.

– I ove godine učestvovalo je 40-ak domaćinstava. Apelujem da se u akciju uključi što više ljudi, što će doprineti i samoj akciji, ali i uređenju mesta. Mi to svi radimo za sebe, ali ujedno i za naše mesto – podvlači Grebić.

Zahvalio se svim učesnicima akcije, generalnom pokrovitelju Opštini Borovo i medijskom sponzoru Radio Borovu te Milošu Eriću i Čedomiru Bosiću koji su učestvovali u pripremi prezentacije borovskih dvorišta i okućnica.

Akciju je pohvalio i načelnik Zoran Baćanović.

– Zahvalni smo svim učesnicima akcije, na vremenu, volji i strpljenju da u svojim dvorištima i ispred svojih kuća naprave lep ambijent, da pošalju ovako lepu sliku iz našeg Borova – rekao je načelnik Baćanović, koji smatra da akcija ima i motivacioni karakter.

Pored ekološkog značaja ove akcije, borovskih domaćinstava koja s posebnom pažnjom uređuju svoju okolinu, akcija ima i društveni karakter, jer su nas naša dvorišta i zajednički trud još više povezali i zbližili, na način da bolje upoznamo jedni druge, što je takođe uspeh ove akcije.

Udruženje “Plavi Dunav” danas broji stotinjak članova. Osnovano je 2007.godine s ciljem očuvanja prirode, običaja i razvoja turizma u opštini Borovo.