02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Priče iz prošlih vremena iz života Srba

3 min read

 

Vojvođanske priče: I seoske dame terale modu
/portal -novosti.rs objavljuje /
Žene i devojke u selima trudile se da u svakoj prilici budu lepo obučene, a haljine su izrađivane ručno po krojevima iz Pariza i Beča. Od puplina i cica šila se odeća za rad.VELIKA je zabluda da žene na selu nisu pratile modu. Trgovački putnici su donosili materijale svih fela, a vešte majstorice su, gledajući slike u časopisima, od njih pravile haljine, suknje, bluze, iste kao što su nosile dame u Beogradu ili Parizu. Ovako priča Milica Aranicki, čija je baka Jovanka Rakić (1892-1972) iz Banoštora bila jedna od najveštijih šnajderki u Sremu posle Drugog svetskog rata. I ne samo da su devojke i mlade znale šta valja, već se i dobro znalo šta se nosi za praznik, a šta je za svaki dan.

– Od puplina i cica se šila dnevna garderoba za rad – govori Milica Aranicki. – Uglavnom su to bile suknje i haljine od dezeniranog materijala, na tufnice i na cvetiće. Žene su uglavnom nosile teget, braon i crno i obavezno su opasivale cicane kecelje. Devojke su nosile svetlije boje. Modeli su bili mnogo komplikovaniji nego ovi današnji. I dnevna nošnja nije bila jednostavna. Sve je imalo neki ukras, dodatak, karner, ali je to bilo umereno. Pravile su se i podsuknje, šili žiponi, falte, žabice…

Mnogo posla obavljalo se ručno, pa je bilo devojaka koje su znale celu haljinu da sašiju bez mašine, samo iglom i koncem…………..

Vojvođanske priče:
Sačuvan prvi novosadski spis, iz 1749. godine, koji svedoči o preljubi izvesne J. K. Suprug dao da se nevernica uhapsi ali je kasnije opozvao tužbu, kako bi je spasao najstrože kazne .”Ode glava zbog tajnoljublja”
Mnogima brak nizbrdo krene već na početku  piše hroničar -Zoran Knežev

HARMONIJU i skladnost braka često može da naruši i sitnica, a uzroci za razvod su u “rasponu” od banalnih, pa do krupnih stvari preko kojih se ne može olako preći. Tako je bilo oduvek, i biće. Razlozi za pokretanje brakorazvodnih parnica su za moral davno prošlih vremena morali da budu dovoljno jaki da se žena i muž “od postelje i stola razdvoje”.

Emisiju “Starogradska riznica ” koju  tehnički i tonski realizuju Srđan Knežević, Borislav Vuković i Srđan Bošnjak možete slušati petkom od 16 ,10 min. u programu Radio Borova. Uređuje i vodi Srđana Nikolić .Slušajte i uživajte !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.