25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Preko 100 pesama napisao u duhu izvornog narodnog melosa -Obren Pjevović

2 min read

Danas saznajemo ko je bio OBREN PJEVOVIĆ, daroviti srpski pesnik i kompozitor, čovek koji je proslavio mnoge estradne umetnike, lepotu svog zavičaja, težake svog kraja, stare solunske ratnike, reku Moravu na čijim je obalama odrastao i proveo život.Rođen je 1919. godine u selu Donja Gorevnica, a u Mrčajevcima (čije se ime, zahvaljujući njemu, “pesmom pronelo”) živeo je od 1941. godine do smrti, 1995.godine. Od 1941 g živeo u Mrčajevcima – nekad najvećem i najbogatijem selu u čačanskoj opštini.
“Zemljoradnik, sa završenom osnovnom školom. Tekstopisac i kompozitor, preko 100 pesama napisao je u duhu izvornog narodnog melosa. Neke od njih su bile , a i danas su veoma popularne: Devojka iz grada , Moravsko predvečerje, ‘Sa Rudnika i Avale’, ‘Odakle si sele, devojano mlada’,Šumadija, ‘Ej, da mi je…’,Kafu mi draga ispeci, Mrčajevci., Oj Moravo tija reko…. Pevaju ih najpoznatiji srpski pevači, poput Predraga Gojkovića Cuneta, Miroslava Ilića, Dobrivoja Topalovića, Snežane Đurišić i drugih.
Autor je više pesama koje nisu za pevanje (“Dženarika”, recimo, sa stihom koji je posebno isticao dr Dragiša Vitošević, koji ga je uvrstio u antologiju savremenih srpskih pesnika sa sela “Orfej među šljivama” …..
Mišula Petrović nastavlja o Pjevovićevoj ozbiljnosti u čuvanju našeg muzičkog predanja: “On je forsirao pevanje izvornih pevačkih grupa iz njegovog kraja — Mrčajevaca, Katrge… Uvežbao ih je u četvoroglasnom pojanju, sve po ‘pe-esu’, kao kod Mokranjca: osnovni ton, terca, kvinta, oktava…Članovi njegovih muških grupa pevali su u crkvenim horovima…”

Nekoliko njegovih pesama uvrstio je u svoj program i nekad čuveni Hor Žičke eparhije.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link