05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Temišvar: Konferencija o položaju i perspektivama Srba u regionu

4 min read

 

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u Temišvaru je od 17. do 19.novembra održana 4.redovna Konferencija srpskih organizacija pod nazivom „Srbi u regionu i Srbija – položaj i perspektive“. Predstavnici srpskih udruženja iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rumunije, Albanije i Republike Srpske predstavili su aktuelno stanje i položaj pripadnika srpskog naroda u državama iz kojih dolaze s ciljem da zajedno s maticom Srbijom iznađu što kvalitetnija moguća rešenja za probleme s kojima se suočavaju.

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića je istakao da je Republika Srbija svesna problema koje Srbi u regionu imaju i da je njena dužnost, kao matice, da brine o njima, da ne dozvoli njihovu asimilaciju i da im pomogne u opstanku na njihovim područjima, kako u finansijskom, tako i u smislu podrške. Naglasio je da je u izradi Deklaracija o opstanku srpkog naroda, koja neće nužno nositi ovakav naziv i ona će, među ostalim, obuhvatiti i Srbe iz regiona. Učesnicima konferencije obratili su se i predstavnici Vlade Republike Rumunije, Departmana za međuetničke odnose i poslanica Narodne skupštine Republike Srbije i članica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Marjana Maraš koja je izrazila spremnost da još intenzivnije sarađuje sa Srbima iz regiona.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Srba iz Hrvatske: Jovan Vlaović, predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština, Svetislav Mikerević, potpredsednik Srpskog narodnog veća i Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine.

Vlaović je u kratkom izlaganju ukazao na probleme s kojima se u Republici Hrvatskoj susreću Srbi, ali i ZVO kao organizacija. “Osnovni problemi su sve manja kulturna i prosvetna autonomija, problem registrovanja srpskih škola i prenosa osnivačkih prava sa županija na opštine, problem dvojezičnosti, problemi pri zapošljavanju, slaba zastupljenost Srba u državnim i javnim službama, problem promene statusa ZVO-a iz udruženja u ozbiljniji institucionalni oblik, konstantno smanjivanje nadležnosti ZVO-a i problem osnivanja srpske redakcije na hrvatskoj javnoj televiziji”, rekao je Vlaović.

Zamenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković je za Vukovar istakao potrebu pomoći ustanovama u obrazovanju na srpskom jeziku, povezivanje naših privrednika s privrednicima iz Srbije, jačanje položaja Zajedničkog veća opština i insistiranje na provođenju Erdutskog sporazuma, pomoć medijima na srpskom jeziku, a posebno radio stanicama.

Učesnici Konferencije su u zaključcima dali punu podršku inicijativi za donošenje deklaracije o opstanku srpskog naroda, očuvanju srpskog jezika i kulture,a od matice zahtevaju olakšice u proceduri za prijem u srpsko državljanstvo i rešavanje pitanja obezbeđivanja udžbenika na srpskom jeziku za srpsku decu u regionu. Takođe su uputili apel državnim organima Republike Srbije za preispitivanje institucionalnog okvira za saradnju matice sa Srbima izvan Srbije i crkvama kao i da se ovakve konferencije održavaju svakih šest meseci.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.