05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Prvi Srbin koji je proputovao celi svet-“svetski putnik” -Milorad Rajčević

4 min read

Avanturista od samog početka
Milorad je rođen je krajem 19. veka u okolini Leskovca. Završio četiri razreda osnovne i dva razreda građanske škole. Zanimalo ga je slikarstvo, te sa 15 godina odlazi Beč, gde uči slikarstvo kod dvorskog slikara.
Posle Beča, njegov nemirni dug ga odvodi iz jednog grada u drugi, od Salcburga, Minhena, Študgarda, Nirnberga, Ulma, do Pariza, Ženeve, Lozane, Berna, Ciriha, Bazela i Lucerna. Nakon ovog obilaska Evrope, Milorad odlazi za Ameriku gde nakon par meseci povređuje nogu. Vraćaju ga u Evropu nakon otkrivanja da nema pasoš.
Međutim, to ga nikako nije obeshrabrilo i on nastavlja svoje putovanje preko kontinenata. Odlazi u Rumuniju, a zatim u Carigrad, Aleksandriju i Jerusalim.
Ova njegova prva putovanja trajala su 4 godine a tokom njih je naučio 5 jezika.
Ponuda koju nije mogao da odbije
Godine 1910. Rajčević pokucao je na vrata “Malog Žurnala”, jednog od najtiražnijih srpskih listova tih vremena.
Braća Savić su za njega imala jedan predlog – da za 2 godine i 150 dinara mesečnog honorara obiđe Evropu, Aziju, Ameriku i Afriku. Postojao je, naravno, još jedan uslov, a to je da im Milorad šalje dopise i potvrde mesnih vlasti kao dokaz da je bio u svakom od mesta koje je posetio.
Milorad je bio apsolutno oduševljen ponudom i  14. marta 1910.g. započinje svoje putešestvije oko sveta.

Jedina stvar koju je poneo u svom rancu pored neophodnih lekova bila je prazna putnička knjiga u kojoj će sakupljati potpise znamenitih ličnosti koje će sretati na svojim putovanjima.

Ovo putovanje mu je odlično krenulo! Prva osoba koja mu se potpisala u knjigu bio je lično Princ Đorđe Karađorđević, koga je sreo u Gornjem Milanovcu. Put ga je vodio u Crnu Goru, gde mu je potpis dao još jedan princ – crnogorski prestolonaslednik Danilo. Milorad nastavlja za Italiju, Francusku, Englesku, Nemačku i stiže u Rusiju.

Preko Sibira nastavlja u Aziju gde se nailazi na potpuno drugačiju kulturu.Odlazi do Vladivodstoka i stiže u Japan čijim je običajima bio očaran. Tamo prestolonaslednik odbija da se upiše u njegovu knjigu najverovatnije iz razloga što su japanski carevi smatrani božanstvima.

Usledili su Singapur, Malezija, Sijam. U Sijamu ga dočekuje kralj lično i poklanja mu motor.

U Indiji su mu priredili veličanstven doček, i iz Indije nastavlja za Cejlon, Persiju i Siriju u kojima ga dočekuju jerusalimski i jermenski patrijarh.Milorad stiže u Beograd 21. septembra 1911. gde je u njegovu čast priređen svečani doček.

Iako nije stigao da obiđe preostala dva kontinenta, on ne odustaje, i 1913. obilazi Ameriku a nakon završetka Velikog rata i Afriku.

 

Emisiju “Lađa sećanja” koju tehnički realizuju Srđan Bošnjak , Borislav Vuković i Srđan Knežević možete slušati utorkom od 14,10 h u programu Radio Borova. Emisiju priprema i vodi Srđana Nikolić .

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.