21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osvećenje krsta u Mohovu

2 min read

bty

U Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Mohovu juče je nakon večernjeg bogosluženja osvećen novoizgrađeni pozlaćeni krst. Na zvonik tamošnje crkve, koja se generalno obnavlja, biće postavljen danas, najavio je protojerej Miladin Spasojević, privremeni paroh sotinski i administrator parohije u Mohovu. Izradu krsta finansirala je Srpska pravoslavna crkvena opština Mohovo.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine to selo, koje administrativno pripada gradu Iloku, ima 239 stanovnika. Većinsko stanovništvo je hrvatsko. U Mohovu danas živi svega 50-ak Srba, stoga je obnova hrama, koji je poslednji put generalno obnovljen davne 1936. godine, veliki događaj za tamošnju malobrojnu srpsku zajednicu.

“Obnova zvonika počela je krajem juna ove godine. Iduće godine nastavljamo s obnovom zvonika i planiramo uraditi krov, da se crkva zaštiti od daljeg propadanja. U sklopu generalne obnove u planu su i vanjska obnova i radovi na unutrašnjosti svetog hrama” kaže protojerej Spasojević.

 

Radove na generalnoj obnovi hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u centru Mohova, koji je građen u periodu od 1836. do 1839. godine u duhu baroknog klasicizma, finansira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske – Uprava za zaštitu kulturne baštine, Kancelarija za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Crkvena opština Mohovo i vernici parohije Mohovo. Izvođač radova je firma “Produkt – gradnja” iz Vukovara.  Jučerašnjoj svečanosti u Mohovu, pored sveštenstva SPC i meštana te predstavnika društveno-političkog života ovdašnje srpske zajednice, prisustvovali su i predstavnici katoličke crkve i Grada Iloka. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.